5 vinete, 15-20 catei de usturoi, 250 ml ulei, 2-3 cepe, 500 g rosii (sau 75 g bulion de rosii), o legatura patrunjel verde, boia, sare.
Alegem vinete mici, lunguiete. Curatam coaja în suvite (suvitele de coaja vor fi mai late decat cele albe, ca sa tina miezul). Le oparim în apa clocotita cu sare, 10-15 minute, le scoatem cu o spumiera, le asezam pe un fund si le lasam sa se racoreasca putin. Apoi le crestam într-o parte si le asezam din nou pe fund cu crestatura în jos, le acoperim cu o scandurica peste care punem cateva greutati mici. Astfel se scurge apa si iese amareala din vinete. Pe urma le împanam cu catei de usturoi (3-4 catei în fiecare vanata) si cu patrunjel verde. Prajim vinetele în putin ulei, într-o tigaie. Mai adaugam ulei si prajim ceapa taiata mare, pana se îngalbeneste bine. Presaram putina boia si sare, punem rosii sau bulion si putina apa. Lasam sa dea cateva clocote. Asezam vinetele în sosul cu ceapa, adaugam putina apa, cat sa acopere vinetele. Dupa aceea, dam mancarea la cuptor, ca sa fiarba pana scade.
Comentarii