300 g ciuperci, 2 cepe, 2 morcovi, 2 pastârnaci, 50 g unt, 2 oua, o cana lapte, sare.
Se curata zarzavatul, se spala si se pune cu apa rece si sare la foc, iar când totul este foarte bine fiert, se strecoara. Intr-o tigaie se topeste untul si apoi se adauga ciupercile care au fost curatate, spalate si taiate cubulete. Se înabusa bine, apoi se adauga din zeama în care a fiert zarzavatul si se lasa mai departe pe foc pâna când ciupercile au fiert foarte bine. Toate legumele se dau prin blender si acest piure se toarna peste restul de zeama, dupa care se pun din nou pe foc. Dupa câteva minute se ia oala de pe foc, se adauga galbenusurile batute si amestecate cu laptele caldut. Se serveste la masa cu crochete de pâine prajita.
Placinta saseasca
800 ml lapte, 220 g gris, 2-3 linguri zahar, 1 plic zahar vanilat.
Crema de brânza: 500 g brânza de vaci, 5 oua, 200 g zahar, 50 g faina, 50 g unt, 50 g pesmet, coaja rasa de la o lamâie, sare, 1 plic zahar vanilat.
Decor: dulceata de mure.
Se pune laptele la fiert, adaugând si 2-3 linguri de zahar si un plic zahar vanilat, apoi se toarna grisul în ploaie, amestecând pâna se îngroasa. Crema de brânza se prepara amestecând foarte bine brânza de vaci cu zaharul, coaja de lamâie, zahar vanilat, ouale si faina. Intr-un vas tapetat cu unt si pesmet, se toarna un prim strat de compozitie de gris (cam jumatate din cantitate), apoi crema de brânza si, la final, cel de-al doilea strat de gris. Se da placinta la cuptor, la foc mic, pentru aproximativ 30 de minute. Placinta se serveste rece, pudrata cu zahar si cu topping de dulceata.
Comentarii