Sapate de ape de-a lungul mileniilor, canioanele sau cum sunt cunoscute la noi defileele, sunt adevarate minuni ale naturii ce se gasesc pe tot globul. Mai spectaculoase, mai pitoresti sau mai salbatice, acestea au fost si vor ramane mereu o atractie atat pentru necunoscatori cat si pentru specialisti. Poate ca exista multe canioane ce-ar fi putut face parte din prezentarea noastra dar, ne-am oprit la doar cateva, considerandu-le mai atractive.
Antelope Canion sau casa indienilor Navaja
Situat langa Paje, Arizona si, dupa cum afirma "opentravel.com", unul dintre cele mai vizitate si fotografiate canioane ale Americii, "Antelope Canion" cuprinde doua sectiuni separate. Este vorba despre Canionul Antelope de Sus sau "Crapatura" si Canionul de Jos sau "Tirbusonul". In Navaja, pentru Canionul de Sus mai exista denumirea de "Tse bighanilini" ceea ce inseamna "locul in care apa curge printre pietre", iar cel de jos se numeste Hazdistazi, adica "arcurile de piatra spiralata".
Blyde River (Africa de Sud) sau canionul verde
Cel de-al treilea canion al Terrei, dupa Marele Canion din Sua si Fish Canion din Namibia, Blyde River face parte dintre marile minuni naturale ale lumii, totodata fiind si singurul canion "verde" al planetei datorita vegetatiei luxuriante abundente. Un veritabil paradis terestru, habitat pentru mii de specii de plante, pesti, mamifere, multe dintre ele pe cale de disparitie in alte locuri de pe glob. Este situat in provincia Mpumalanga, in partea de nord a Muntilor Scorpiei. Canionul Blyde River, format chiar de raul cu acelasi nume, este sapat predominant in gresii, dand nastere unor formatiuni geologice unice. Cel mai inalt punct al acestui canion este Mariepskop (1944 m), iar cel mai jos acolo unde raul iese din canion. Uimeste prin peisajele deosebite dar si prin pesterile si cavernele sapate in stanca.
Canionul Chary – Mecca pentru aventurieri
A fost "sculptat" de apele raului cu aceeasi denumire si se gaseste pe teritoriul Kazahstanului, la circa 200 km de localitatea Asmaty, aproape de granita cu China. Cu o lungime de aproximativ 90 km, Canionul Chary a devenit, locul ce-i atrage, mai ales pe pasionatii de aventuri. Un fel de Mecca pentru acestia. Canionul are in anumite locuri adancimi cuprinse intre 150 si 300 m. O parte din acest canion este cunoscut sub numele "Valea de castele", datorita formatiunilor stancoase neobisnuite, rocile si pantele rotunde asemanandu-se unor ruine ale cetatilor antice. Adevarate capodopere arhitecturale "construite" de-a lungul vremurilor de apele raului.
Colca – cel mai adanc canion din lume
Situat la mare altitudine in Anzii peruvieni, din Peru, in 1984, Canionul Colca a fost atestat de Guinness Book ca fiind cel mai adanc defileu din lume, de doua ori mai adanc decat Marele Canion din SUA. Si, totusi nu multi oameni au auzit de acest loc. Izolata de lume, aceasta parte a Anzilor isi pastreaza bine secretele. Pasionatii de calatorii si locuri greu accesibile sunt rasplatiti cu o priveliste uimitoare: o crevasa in stanca muntelui care arata de parca ar fi fost despicata cu o singura lovitura de cutit. La poalele ei curge raul Colca. Deasupra raului se inalta munti semeti ale caror varfuri ninse stau ascunse in nori, de cele mai multe ori. Canionul Colca ai carui pereti laterali sunt dominati de terase impadurite a fost format in zona in care raul traverseaza doua asezari montane peruane.
Marele Canion
Constituind in permanenta un punct de referinta, istoria Marelui Canion din Statele Unite ale Americii, sapat de raul Colorado, este mult mai complicata decat s-ar fi crezut. Dezbaterile asupra modului in care s-a format unul dintre cele mai frumoase canioane ale lumii, a atras pentru multa vreme atentia cercetatorilor. Noile cercetari legate de vechimea marelui canion contrazic datele de pana acum, conform carora acesta a fost sapat, in urma cu 6 milioane de ani, de puternicul rau Colorado. In sustinerea afirmatiilor a fost prezentata o dovada in Geological Society of America Bulletin, demonstrand ca formarea stramtorii canionului cunoscuta sub numele de Upper Granite a avut loc in urma cu 55 milioane de ani. Profesor Rebecca Flowers de la Universitatea Colorado, este de parere ca " acest fapt demonstreaza ca Marele Canion nu a aparut brusc. Este probabil ca aceste vai enorme sa se fi format separat, unindu-se de-a lungul timpului". Oricand si oricum s-a format, Marele Canion duce cu el prin vremuri, o taina de neaflat.
IOANA FLORIA
Comentarii