Agentia spatiala indiana a reusit, in urma cu doua saptamani, aselenizarea controlata a unei sonde selenare la Polul Sud al Lunii, o misiune ce va extinde ambitiile Indiei in acest sector, dar si cunostintele referitoare la gheata selenara, posibil una dintre cele mai valoroase resurse prezente pe satelitul natural al Pamantului.
Iata ce se cunoaste despre prezenta apei inghetate pe Luna si de ce agentiile spatiale si companiile private o considera esentiala pentru colonizarea Lunii, exploatarea miniera a acesteia si potentiale misiuni cu destinatia Marte.
Cum au gasit oamenii de stiinta apa pe Luna?
Inca din anii 1960, inainte de prima aselenizare din cadrul programului Apollo, oamenii de stiinta au speculat ca pe Luna ar putea exista apa. Esantioanele pe care echipajele Apollo le-au adus pe Pamant pentru analize, la sfarsitul anilor 1960 si inceputul anilor 1970, pareau uscate.
In 2008, cercetatorii de la Universitatea Brown au reanalizat esantioanele selenare folosind o tehnologie noua si au descoperit hidrogen in interiorul unor fragmente minuscule din sticla vulcanica.
In 2009, un instrument NASA de la bordul sondei Chandrayaan-1 a Organizatiei Indiene de Cercetare Spatiala (ISRO) a detectat apa pe suprafata Lunii. In acelasi an, o alta sonda NASA care a atins Polul Sud al Lunii a identificat gheata sub suprafata acesteia. O misiune anterioara – Lunar Prospector din 1998, a gasit dovezi potrivit carora cea mai mare concentratie de gheata de pe Luna se afla in craterele umbrite de la Polul Sud.
De ce este importanta apa de pe Luna?
Oamenii de stiinta sunt interesati de buzunarele de gheata straveche, deoarece acestea ar putea furniza date despre vulcanii lunari, despre materiale aduse de comete si asteroizi pe Pamant si despre originea oceanelor. In cazul in care se constata ca exista gheata in cantitati suficiente, aceasta ar putea reprezenta o sursa de apa potabila pentru explorarea Lunii si ar putea contribui la racirea echipamentelor, transmite Reuters/ Agerpres.
De asemenea, din ea s-ar putea obtine hidrogen pentru combustibil si oxigen pentru respiratie, ceea ce ar ajuta misiunile pe Marte sau exploatarile miniere pe Luna. Tratatul ONU din 1967 privind spatiul cosmic interzice oricarei natiuni sa revendice dreptul de proprietate asupra Lunii.
Mai multe tentative de aselenizare la Polul Sud al Lunii au esuat. Sonda Luna-25 a Rusiei, programata sa aselenizeze in august la Polul Sud, a fost scapata de sub control la apropierea de Luna si s-a prabusit.
Polul Sud – departe de regiunea ecuatoriala vizata de misiunile anterioare, inclusiv de aselenizarile cu echipaj uman din cadrul programului Apollo – este o regiune plina de cratere si santuri adanci. Atat Statele Unite, cat si China au planificat misiuni la Polul Sud al Lunii.
NICUSOR DINCA
Comentarii