Gripa aviara poate face milioane de victime?
Periodic, planeta este amenintata, prin canalele media, cu tot felul de catastrofe: impacturi ucigatoare cu asteroizi hoinari, SIDA, antrax, SARS. Daca celebra epidemie de pneumonie atipica, despre care se spunea ca va decima locuitorii planetei, a facut în realitate doar câteva sute de victime, acum o noua amenintare planetara sta sa se raspândeasca: gripa aviara.
Gripa aviara poate face milioane de victime?
Periodic, planeta este amenintata, prin canalele media, cu tot felul de catastrofe: impacturi ucigatoare cu asteroizi hoinari, SIDA, antrax, SARS. Daca celebra epidemie de pneumonie atipica, despre care se spunea ca va decima locuitorii planetei, a facut în realitate doar câteva sute de victime, acum o noua amenintare planetara sta sa se raspândeasca: gripa aviara. Exista o mica si (ne)vinovata coincidenta: ca si în cazul pneumoniei atipice, si gripa aviara cam tot de prin China ar veni.
Toata nebunia publicistica a plecat de la o avertizare recenta a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, lansata la Hanoi, conform careia gripa aviara ar putea provoca moartea a milioane de persoane, daca forma cea mai periculoasa care se raspândeste în Asia s-ar combina cu o forma de gripa umana, care a fost semnalata în prezent pe continentul asiatic. E curios cum o organizatie respectabila face previziuni sub semnul lui „daca”. În fine, avertizarea a umplut paginile ziarelor din întreaga lume, în momentul în care directorul biroului OMS pentru Pacificul de Vest, doctorul Shigeru Omi, a declarat ca „exista posibilitatea intâlnirii celor doua forme de virusuri care sa sufere o mutatie genetica si sa declanseze o epidemie la nivel mondial”. Cum se vede, este vorba de posibilitatea unei „întâlniri”, de posibilitatea unei „mutatii” care, printre altele, dincolo de calea naturala, ar putea sa se realizeze chiar în cele mai sofisticate laboratoare, asa cum s-a spus, la un moment dat, si despre virusul HIV. „Daca aceasta mutatie ar avea loc, exista în prezent posibilitatea aparitiei unei grave epidemii la nivel mondial, care va provoca moartea a milioane de persoane”, a subliniat dr. Omi.
O boala mai veche
Este bine de stiut ca epidemia de gripa aviara e o boala mai veche, care n-a atras cum trebuie atentia lumii. Conform saptamânalului britanic, de altminteri stiintific, „New Scientist”, gripa aviara s-a declansat în primul semestru al anului 2003, în sudul Chinei, adica tocmai acolo unde ar trebui sa aiba loc, printre altele, si Jocurile Olimpice din 2008. „Esantioanele prelevate la începutul anului trecut contineau aceeasi tulpina de virus”, a declarat un responsabil pentru gripa aviara din cadrul OMS, care nu a divulgat locul de unde proveneau acele mostre. Locul a fost însa „sugerat” aproape imediat de unii experti: China. Revista britanica este de parere ca vaccinarea masiva a puilor din China ar fi putut favoriza raspândirea virusului H5N1, fara ca animalele sa prezinte simptomele specifice. Si ca sa se dea masura epidemiei planetare care ne asteapta, aflam ca gripa aviara, care s-a declansat în zece state asiatice, a provocat deja moartea a zece persoane(!), opt în Vietnam si doua în Thailanda, fapt ce a determinat sacrificarea a circa 20 de milioane de pui. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a cerut recent explicatii autoritatilor chineze, în legatura cu moartea, anul trecut, a doi cetateni din Hong Kong, victime, se spune, ale gripei aviare. Deja, si în China au fost sacrificate pasarile din zonele afectate de gripa aviara, dar e interesant de aflat ca în crescatoriile chineze exista câteva miliarde de pasari, cele mai multe, în jur de 1,3 miliarde, doar în provincia Guangdong.
Surprinzatoarea criza messiniana
Marea Mediterana a pierdut 70% din apa în urma cu 5,5 milioane...
Comentarii