13 la suta din apa adusa de ploi sfârseste..
13 la suta din apa adusa de ploi sfârseste… sub pamânt! Si nu este vorba de o cantitate oarecare, pentru ca aceasta este de nu mai putin de 7000 de ori mai mare decât toata apa transportata de toate râurile Terrei! Când, infiltrându-se in pamânt, intâlneste roci calcaroase, apa creeaza pesterile. Dar miracolul nu se opreste aici: pentru ca apa nu s-a multumit si „chinuit” sa construiasca in imensele incaperi subterane stalactite si stalagmite si sa creeze fascinante lacuri subterane…
Opera unei picaturi de ploaie
Fie ca este vorba de pesteri-record, cum este celebra Mammoth Cave din Kentucky, Statele Unite, cu o lungime de 240 km, sau Marea Sala din pestera Carlsbad, New Mexico, lunga de 400 m, lata de 200 m si inalta de 90 m, fenomenul nu ar fi atât de insemnat daca in aceste uriase spatii libere de sub pamânt nu ar exista spectacolul incomparabil al stalactitelor si stalagmitelor – enorme coloane sculptate de apa de-a lungul mileniilor. Mai precis, pentru a realiza o stalagmita cu o lungime de 2 m, este nevoie de 4000 de ani, de 67 kg de calcar si de 133000 litri de apa care sa „cada” intr-un ritm de 25 de picaturi pe secunda, atingând un total de 800 de milioane de picaturi pe an! Cum se realizeaza acest lucru? Infiltrându-se prin roca, apa transporta cu ea calcarul. Daca intâlneste inauntrul pesterii o temperatura suficient de inalta, picatura de apa se evapora; daca reuseste insa sa „cada”, inainte de a se evapora, atunci calcarul „furat” rocii se va depune, adaugându-se stalagmitei care creste pe podeaua pesterii. Cercetari efectuate in tunele sau mine, in spatii create de mâna omului, au putut stabili ca stalactitele cresc cu o viteza de 7,6 mm/an, in timp ce cresterea stalagmitelor este mai lenta, de numai 0,6 mm/an in inaltime, baza sa progresând si ea cu o viteza de 0,9 mm/an.
Istoria ascunsa a pesterilor
In mod normal, numarul picaturilor ce cad pe secunda este mai mic si in acest fel o stalagmita poate avea nevoie chiar si de 100000 de ani pentru a atinge lungimea de 2 m. Aceste structuri geologice devin astfel de o importanta semnificativa pentru studierea trecutului planetei noastre, dupa cum subliniaza si geologul Michele Mancuso de la Departamentul pentru Stiintele Pamântului al Universitatii din Milano. „De exemplu – spune el – carbonatul de calciu depozitat de o picatura se poate depune in jurul marginilor picaturii, formând in acest fel un inel de calcita. Picatura dupa picatura vor crea astfel un tub care uneori poate ajunge la o lungime de câtiva metri. Studiind stalactitele din pesteri putem astfel afla temperatura pe Terra acum câteva sute de mii de ani…”
Surprizele din adâncuri
Frumusetea, de multe ori fara pereche, a pesterilor nu este singurul lucru care ne asteapta in lumea adâncurilor. Louise Hose, geolog la Westminster College, in statul american Missouri, admira o superba stalactita de un alb stralucitor in pestera Cueva di Villa Luz din Mexic, pentru a-si da seama intr-un târziu ca stalactita era… vie. In fata sa se afla de fapt o colonie de microbi, unica in lume! Si câti cercetatori nu au crezut entuziasmati ca au descoperit adevarate zacaminte de oua de dinozauri, pentru a-si da seama in final ca era vorba doar de superbe sfere de piatra, câteva din straniile forme pe care le-a luat calcarul depozitat de-a lungul a sute de mii de ani de minusculele picaturi de ploaie, pornite pe drumul fara intoarcere al adâncurilor Terrei ! Si surprizele nu se opresc aici. In pestera Altamura din Italia, lânga orasul Bari, a fost descoperit corpul unui stramos de-al nostru de acum 200000 de ani, mort lânga o stalagmita care, pe masura ce a crescut, l-a… inglobat in ea. Cea mai surprinzatoare descoperire este insa considerata – dupa parerea revistei „Focus” – cea din Movila, in tara noastra, unde au fost gasite 47 de specii de animale ramase izolate acolo de-a lungul a câteva milioane de ani. Ceea ce dovedeste inca o data ca intregul Pamânt este o imensa carte din care nu avem decât sa invatam cum sa descifram istoria miliardelor de ani de existenta a planetei noastre in Univers. Oricum, in ceea ce priveste pesterile, sa ne amintim din când in când ca cel care a pus bazele stiintei ce se ocupa de studiul vietii in pesteri, biospeologia, este un român, Emil Racovita, cel care a facut parte din echipajul care a trait pentru prima oara emotiile noptii polare in Antarctica…
De ce dintii umani sunt sensibili la frig si la durere?
Poate pentru ca ei sunt mostenirea unor organe senzoriale care aveau, la...
Comentarii