Ce legatura poate fi între cele aproximativ doua miliarde de credinciosi monoteisti de astazi (crestini, musulmani si evrei) si o anume Nefertiti, regina în Egiptul antic pe la mijlocul mileniului IV î.Ch.
Ce legatura poate fi între cele aproximativ doua miliarde de credinciosi monoteisti de astazi (crestini, musulmani si evrei) si o anume Nefertiti, regina în Egiptul antic pe la mijlocul mileniului IV î.Ch.?
Un traseu spiritual direct este imposibil de stabilit, dar daca ne gândim ca aceasta femeie a fost inspiratoarea primei forme de monoteism a lumii antice – pusa în opera de sotul ei, faraonul Amenophis IV -, atunci lucrurile capata alte dimensiuni. Trecerea de la politeism la adorarea unui zeu unic, invizibil si promotor al iubirii universale, pe nume Aton, a reprezentat o epocala conversie spirituala care ar fi putut inspira triburile israelite mai târziu, în timpul Exodului, sa proclame forma de monoteism care rezista de mii de ani.
Sosita din Mesopotamia (unde probabil s-a nascut si Avraam, autenticul parinte al monoteismului), printesa Taducepa a primit numele de Nefertiti („Frumoasa care a venit”) este maritata cu batrânul Amenophis III; dupa moartea acestuia, Nefertiti se marita cu fiul raposatului, Amenophis IV. Ea avea 17 ani, el numai 12. Treptat, tânarul cuplu se dovedeste a fi unul rebel, caci, respingând duzinele de zeitati clasice egiptene, ei proclama suprematia unui singur zeu solar, Aton. Faraonul îsi schimba numele în Akenaton („Cel iubit de Aton”) si perechea regala muta capitala la Tell-al-Amarna; timp de aproape zece ani clerul si înalta societate trebuie sa accepte noua religie. Fermecatoarea Nefertiti triumfa, dar nu banuia ca o schimbare radicala se va produce în viata ei conjugala.
Drama reginei reformatoare (din umbra) a devenit insuportabila atunci când, dupa zece ani de casnicie (în care a nascut numai fete), orientarea sexuala a lui Akenaton s-a modificat. Lânga el apare insistent tânarul Semenkare, care va dobândi atributul de „cel iubit de Akenaton” si devine co-regent! Profund jignita, Nefertiti se separa de rege într-un palat din vecinatatea capitalei. Încet-încet, faraonului nu-i mai pasa de monoteism, dar sotiei sale nu-i este indiferenta aceasta atitudine. Decisa sa perpetueze credinta într-un singur zeu, ea planuieste înlaturarea sotului ingrat. Dar Akenaton moare si, din initiativa femeii disperate, pe tron ajunge un anume Tutankaton (având 11 ani), cel care va deveni Tutankamon. Bataioasa Nefertiti este înlaturata de clerici si va muri într-un deplin anonimat. Numele sau va fi sters de pe inscriptii, iar în sarcofagul destinat ei va fi gasit Semenkare…
Reforma spirituala impusa de statornica Nefertiti si inconsecventul Akenaton, timp de un deceniu, nu a putut disparea prea repede din constiintele urmasilor acelui eveniment. Ea ar fi putut reprezenta un model pentru ceea ce s-a întâmplat mai târziu, în vremurile despre care ne relateaza Biblia.
Medicamentul care regenereaza dintii
Cercetatorii japonezi propun o solutie pentru „cosmarul” zâmbetelor fara dinti, testând un...
Comentarii