Neolitic. Epoca pietrei cioplite.
Neolitic. Epoca pietrei cioplite. Epoca primelor case de piatra – pesterile. De-a lungul timpului, omul a sapat si a lucrat in jurul si in interiorul pesterilor naturale. S-au nascut astfel intregi „orase taiate in piatra”. Case originale care mai exista si astazi, cu o mobila gratioasa si simpla, nelocuite, dar protejate de UNESCO si declarate „Patrimoniu al Umanitatii”. Iata câteva dintre ele, asa cum stralucesc si astazi sub cerul albastru al Iordaniei, Tunisiei, Afganistanului, Ceylonului, Turciei, Australiei, Arizonei sau Italiei…
PETRA Fortareata naturala, aflata in Iordania, la rascrucea unor importante drumuri comerciale spre Orient, era aproape inevitabil ca Petra sa devina capitala Nabateilor. In culmea splendorii sale, ea avea 30000 de locuitori….
MATMATA In plin desert tunisian, berberii sapa imense gauri cu diametrul de 15 m si adâncimea de 10 m – locuinte troglodite. Capatul lor inferior lor este folosit pentru locuit. Camerele, dispuse circular, sunt facute din argila si lemn de palmier. Au fost locuite pâna acum vreo 30 de ani – acum au ramas doar o atractie turistica…
BAMYIAN O vale afgana dominata de o uriasa statuie a lui Budha, inalta de 53 m. In jurul sau, nenumarate adaposturi sapate in stânca au adapostit pâna prin secolul X comunitatea monastica budista. Sunt folosite si astazi de cei care se refugiaza de teama regimului de la Kabul.
MATERA Pietrele din Matera reprezinta nucleul din care s-a dezvoltat acest atât de aparte oras italian. Casele erau simple pesteri, locuite inclusiv de oi si gaini.Totusi, au fost abandonate de oamenii care le locuiau de abia in 1952, când acestia au preferat confortul sporit al locuintelor moderne. De 20 de ani, cu ajutorul Uniunii Europene, se incearca o serie de initiative pentru recuperarea si restaurarea lor.
COLORADO Mesa Verde este astazi declarata parc national, dar aici este locul unde acum 1500 de ani indienii Anasazi au ales sa-si faca adapost in canionul sapat prin eroziunea apelor. Au cultivat porumb si fasole, apoi au construit un Palat de Piatra cu 217 camere, care putea adaposti 250 de oaspeti. In culmea splendorii sale, Mesa Verde avea 5000 de locuitori.
GÖREME UÇHISAR Greu de gasit un exemplu mai desavârsit de colaborare om-natura in realizarea unor adevarate minuni ca in aceasta zona din Capadocia, Turcia. In „gaurile” din stânca se afla de fapt biserici rupestre, cele mai mari dintre ele continând „dotari” complete, cu tot ce este necesar pentru viata cotidiana, de la dormitoare la sali de mese. Unele dintre ele sunt impodobite cu fresce policrome…
SIGIRYIA Muntele Leului, Sri Lanka. Pentru a ajunge la palatul fortificat construit de regele Kasapa I, se trece si astazi printre labele unui leu – de unde si numele locului. Totul se afla astazi intr-o stare de decadere pronuntata, dar in vremea sa trebuie sa fi fost o adevarata splendoare, cu imensele sale rezervoare de apa si gradinile suspendate…
COOBER PEDY Si iata ca nu doar in Antichitate sau in Evul Mediu se construiau case si orase de piatra. Din 1911, in Australia, la centrul de extractia opalului de la Coober Pedy, minerii si-au sapat casele in stânca, pentru a scapa de temperaturile care timp de trei-patru luni pe an ating 52 de grade. Asa s-a nascut si numele localitatii, care in limbajul aborigenilor inseamna „gaura sapata de omul alb”…
O noapte petrecuta la muzeu
Pentru prima data în istoria sa, National Gallery din Londra ofera un...
Comentarii