«Ingineria genetica va avea o mare dezvoltare»
– Stimate Domnule Profesor, in mâinile Dv. sta viata! Fertilizarea in vitro este foarte bine cotata pe piata româneasca si nu numai.
«Ingineria genetica va avea o mare dezvoltare»
– Stimate Domnule Profesor, in mâinile Dv. sta viata! Fertilizarea in vitro este foarte bine cotata pe piata româneasca si nu numai. In ce stadiu va situati la ora actuala?
– Reproducerea asistata, pentru ca de fapt de aceasta ne ocupam, fertilizarea in vitro fiind doar una din metode, este o suma de tehnici prin care un cuplu care în mod normal, pe cale naturala, nu ar putea avea copii, primeste aceasta sansa. Exista o serie de impedimente care tin atât de femeie, cât si de barbat. Stim ca procentul de sterilitate masculina este destul de mare. Nu doar femeia este responsabila de lipsa de copii! România are o patologie de sterilitate a cuplului foarte mare. Pentru ca timp de 27 de ani, lipsind posibilitatea de întrerupere la cerere pe cale medicala a sarcinii, avortul provocat a dus la o patologie care nu se întâlneste în nici o tara europeana.
– Cum vedeti Dv., mai ales sub aspect etic, clonarea?
– Dupa cum se stie, clonarea în biologia umana este interzisa. Este permisa o clonare cu scop medical – suse de celule dintr-o celula-mama care sa fie folosite în scop terapeutic. O procedura aprobata de curând de Parlamentul britanic. Sigur, este foarte greu de spus daca la un moment dat scopul mai este sau nu medical… Este însa un succes pe care biologia l-a reusit…
– Care credeti ca vor fi principalele directii de dezvoltare a medicinii în noul mileniu?
– Medicina moderna este o medicina care se adreseaza infrastructurii celulare. Ingineria genetica va avea o dezvoltare extraordinar de mare. Tratamentul se va face în momentul în care se surprind modificari patologice intraclinice. Boala va putea fi sesizata mult înainte de a se manifesta clinic. Toate tarile dezvoltate au alocat pentru aceasta un buget imens si se spera ca rezultatul sa fie pe masura.
– Îmi face mare placere sa-mi amintesc de Profesorul Constantin Maximilian si cartea sa minunata „Sperante pentru mai târziu”. Nu cred ca s-ar supara ca aceste sperante s-au mai apropiat…
– De acolo de unde este si ne vede, cred ca s-ar bucura. El, care a fost profesor si creator de scoala de genetica, a lasat în loc un laborator de genetica foarte bine cotat în tara. Pacat ca exista prea putine asemenea centre si nu sunt destui bani pentru dezvoltarea lor, centre de excelenta pe care Ministerul Sanatatii încearca sa le creeze, în care sa polarizeze factori umani si de aparatura, centre performante pentru mileniul trei.
– In timpul liber, un hobby?
– Nu prea am timp, dar mie unul îmi place foarte mult istoria religiilor.
Medicamentul care regenereaza dintii
Cercetatorii japonezi propun o solutie pentru „cosmarul” zâmbetelor fara dinti, testând un...
Comentarii