Descoperita in 1930 de C.W.
Descoperita in 1930 de C.W. Tombaugh si cu diametrul de 3.000 km, masurat in 1950 de Gerald Kuiper, planeta PLUTO are nevoie de… 248,5 ani terestri pentru a da un ocol Soarelui! Zona de dincolo de orbita foarte alungita a planetei PLUTO a primit denumirea de „centura Kuiper”, de la numele astronomului care a definit-o, ea fiind apreciata ca cea mai veche regiune „fosila” a Sistemului nostru Solar, inca de la formarea acestuia.
Astronomii apreciaza ca explorarea regiunii de dincolo de orbita planetei PLUTO si in special a familiilor de comete transplutoniene este deosebit de interesanta si ar putea furniza informatii despre perioada de formare a Sistemului Solar, inclusiv a „rezervorului” de comete din acea zona.
Recent, un grup de astronomi britanici a declarat ca a fost descoperita cea de-a 10-a planeta a Sistemului Solar: un obiect cosmic cu diametrul de aproximativ 1300 km si care evolueaza dincolo de orbita planetri PLUTO, la o departare medie de aceasta planeta de 1,5 milioane km!
Plasat in plina centura KUIPER, noul astru a primit numele inca neoficial QUAOAR.
NASA, Administratia americana pentru aeronautica si spatiu, a venit in intâmpinarea dezideratului astronomilor si a reiterat lansarea unui contract de 500 milioane $ pentru firma sau grupul de firme aerospatiale care se vor angaja sa construiasca un robot astronautic destinat ajungerii (dupa 2012) in apropierea planetei PLUTO si a satelitului acesteia CHIRON, eventual patrunderea in centura KUIPER si chiar „introgarii” planetei QUAOAR.
O varinata de lansare a unui astfel de robot interplanetar (vezi figura de mai sus), prevede lansarea acestuia la 18 decembrie 2004, in plina „fereastra plutoniana”, cu ajungerea la destinatie in decembrie 2012.
Comentarii