Zborul, visul etern al omului, care însa niciodata nu se va împlini fara aparatele din ce în ce mai sofisticate destinate desprinderii de Pamântul-Mama, ramâne de miliarde de ani modul de miscare absolut libera al pasarilor. Aceste vietati pe care le consideram inferioare noua, oamenilor, ne depasesc însa cel putin la acest capitol. Si, poate, ne concureaza cumva când vine vorba despre unele însusiri cu totul insolite, despre care în general stim prea putine lucruri. Ca, de exemplu…
Unele pasari – flamingo, porumbeii si pinguinii imperiali – îsi alapteaza puii. Totusi, spre deosebire de mamifere, la aceste pasari laptele nu este secretat de mameloane, ci de o glanda din gusa, acel „buzunar” situat la nivelul esofagului în care stagneaza hrana proaspat îngurgitata.
Porumbeii prezinta si alte particularitati mai putin cunoscute, între care faptul ca vad în culori si percep lumina ultraviolet. De asemenea, sunt singurele pasari care nu înghit apa dându-si capul pe spate (astfel functioneaza forta gravitationala), ci aspira lichidul.
Vulturul barbos foloseste o tehnica insolita pentru a se hrani. El prinde în gheare oasele mari ale prazii (de cervidee, de pilda), pe care nu le poate sparge cu ciocul, si le da drumul din înaltimi pe o stânca de care acestea se zdrobesc în bucati mai mici si mai usor de mâncat.
Pelicanul cu ochelari are cel mai lung cioc dintre toate pasarile, în timp ce colibri e singura pasare care are ciocul mai lung decât corpul. Totodata, doar la kiwi narinele se afla la vârful ciocului, si nu la baza acestuia, ca la toate celelalte pasari.
Onagadori reprezinta o rasa de galinacee antica, din Japonia, cu totul iesita din comun. Cocosul este cel care confera valoarea acestor pasari ocrotite în arhipelag si care se bucura de o atentie deosebita începând din secolul al XVII-lea. Cozile masculilor vârstnici ating de regula pâna la 8 metri lungime, dar s-au înregistrat si cazuri de exemplare cu coada de 10 metri!
Asa-numita gaina ocelata, care traieste în Australia, este un „inginer” al lumii animalelor cum putine astfel de vietati se pot întâlni. Ea construieste pentru ouale sale un cuib cu încalzire speciala, plasând în interior un amestec de plante pe care le lasa sa fermenteze, pentru a putea sa joace rol de „calorifer”. Cuibul, amestec de nisip, pamânt si plante diverse, are dimensiuni si forma deosebite, motiv pentru care primii exploratori europeni ai arealului acestor pasari au crezut ca au de-a face cu morminte ale bastinasilor.
O informatie de care ar trebui sa tina cont si foarte multi oameni ai zilelor noastre: superbele pasari flamingo roz au reputatia de a fi niste fiinte foarte fidele (cam la fel ca berzele de la noi). Ele traiesc în cuplu alaturi de acelasi partener chiar si decenii întregi…
Consideram astazi ca strutul este cea mai mare pasare de pe Terra, însa în epoca nu foarte îndepartata istoric a veacurilor 17-18 au fost întâlnite ultimele exemplare ale asa-numitei pasari-elefant, care venea parca din era dinozaurilor. Ea a trait pe Insula Madagascar si era uriasa: în medie, avea 3 metri înaltime si cântarea circa 500 kilograme!
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii