Peste 2.000 de monede datand din secolul al XII-lea au fost descoperite la mijlocul lunii septembrie in Abatia Cluny, in timpul unor sondari topografice referitoare la o constructie din incinta acesteia. Tezaurul medieval constituie o descoperire foarte rara, potrivit cercetatorilor de la Universitatea Lyon-II condusi de prof. Anne Baud si ing. Anne Flammin. In timp ce se „razuia” o parte dintr-un zid in cautarea vechii infirmerii a abatiei, monedele au inceput sa cada pe fundul sondajului. „Prima data am crezut ca erau niste bucati de bronz, ,apoi am remarcat ca era o moneda, apoi mai multe si pana la urma a cazut o cantitate foarte mare de monede (…) Este o adevarata sansa a vietii pentru un arheolog!” – a declarat Clarisse Couderc, masterand.
Peste 2.200 de dinari si oboli de argint, majoritatea emisi de Abatia Cluny, precum si 21 de dinari musulmani de aur – toate puse intr-o piele tabacita si aceasta introdusa intr-un sac de panza. De asemenea, mai erau acolo si un inel cu sigiliu de aur, marcat „Avete”, o parola de salut intr-un anume context religios, o foita de aur pliata de 24 de grame si o mica piesa de aur. „Lucrul foarte rar intalnit este ca vorbim despre un tezaur din prima jumatate a secolului al XII-lea, foarte omogen, pe care il avem in integralitatea sa, avem continutul sau, chiar daca subzista in stare de vestigii si stim bine unde ne aflam in aceasta abatie, ceea ce deschide enorme perspective de cercetare.” – s-a aratat foarte bucuroasa Anne Baud. „Cui a apartinut? Ipotezele se plaseaza intre cele mai rezonabile si cele mai nebunesti!” – a mai spus cercetatoarea.
„Se intrevede o mica istorioara: aceea a unui om al bisericii care si-a ingropat «agoniseala» pentru a o ascunde de intrusi. Din punctul de vedere al specialistului in monede Vincent Borrel, prezenta in acest tezaur a dinarilor de aur proveniti din Spania si Maroc se explica in special prin existenta in Spania a credinciosilor clunysieni. „Valoarea globala a acesui tezaur pentru epoca respectiva este estimata intre trei si opt cai, echivalentul autoturismelor in zilele noastre, insa la nivelul abatiei inseamna destul de putin, fiindca aceasta reprezenta in jur de sase zile de aprovizionare cu paine si vin.” – a adaugat el.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii