• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 26 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 26 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Inteligenta artificiala poate prezice aroma unui whisky

Inteligenta artificiala poate prezice aroma unui whisky

2 ianuarie 2025
in Glob, Starea de veghe
A A

Ce s-ar întâmpla daca inteligenta artificiala (AI) i-ar depasi pe oameni în arta de a alege un „single malt”? Algoritmii de învatare automata au reusit sa prezica aro-mele dominante ale diferitelor tipuri de whisky mai bine decât expertii în acest domeniu.

În mediul înconjurator în care traiesc oamenii, majoritatea mirosurilor sunt constituite dintr-un amestec complex de molecule care interactioneaza în sistemul olfactiv uman pentru a crea o impresie specifica.

Asa se întâmpla si în cazul whisky-ului, al carui profil aromatic poate fi determinat de peste 40 de compusi si care poate sa contina înca si mai multi compusi volatili non-odoranti.

Astfel, este deosebit de dificil sa se evalueze sau sa se prevada caracteristicile aromatice ale unui whisky atunci când cineva se bazeaza exclusiv pe compozitia moleculara a acestuia. Surprinzator, este tocmai ce au reusit chimistii sa faca datorita a doi algoritmi de învatare automata.

Primul algoritm, OWSum, este un instrument statistic de previziune a mirosurilor moleculare dezvoltate de autorii studiului.

Cel de-al doilea, denumit CNN, este o retea neuronala convoluta, care ajuta la descoperirea relatiilor ce exista între seturi de date foarte complexe. Cum ar fi cele dintre „moleculele si atributele aromelor cele mai influente” dintr-un amestec de whisky, a explicat Andreas Grasskamp, cercetator la Institutul Fraunhofer pentru Ingineria Procesarii si Ambalajelor IVV din Freising, Germania, principalul autor al studiului.

„Frumusetea AI-ului consta în consistenta sa. Avem înca aceasta subiectivitate chiar si la expertii instruiti. Nu înlocuim nasul uman cu aceasta, dar îl sustinem cu adevarat prin eficenta si consistenta”, a adaugat el.

Cercetatorii i-au „antrenat” pe algoritmi furnizându-le o lista de molecule detectate prin cromatografie în faza gazoasa si prin spectrometrie de masa (doua tehnici ce permit separarea moleculelor din amestecuri si identificarea lor) în 16 esantioane de whisky: Talisker Isle of Skye Malt (cu vechimea de 10 ani), Glenmorangie Original, Four Roses Single Barrel, Johnnie Walker Red Label si chiar Jack Daniel’s.

Le-au oferit si descrieri ale aromelor, determinate pentru fiecare esantion de un panel compus din 11 experti, care în mod obisnuit evalueaza notele lemnoase, afumate, unt sau caramel.Algoritmii au fost utilizati apoi pentru a identifica tara de origine a fiecarui whisky si cele cinci note dominante ale sale.

Detectarea produselor contrafacute

OWSum a reusit sa stabileasca daca un whisky era american sau scotian cu o precizie de peste 90%, informeaza AFP/Agerpres.

Detectarea moleculelor de mentol si citronelol a fost puternic asociata cu o clasificare americana, în timp ce detectarea decanoatului de metil si a acidului heptanoic a fost în principal asociata cu o clasificare de whisky scotian. Algoritmul a identificat, de asemenea, notele caramelizate ca fiind cele mai caracteristice pentru whisky-urile americane, în timp ce notele de „mar”, „solvent” si „fenolice” (adeseori descrise ca un miros afumat sau medicinal) erau cele mai caracteristice ale whisky-urilor scotiene.

Cercetatorii le-au cerut apoi, în a doua etapa, algoritmilor OWSum si CNN sa prevada calitatile olfactive ale whisky-urilor bazându-se fie pe moleculele detectate, fie pe caracteristicile lor structurale.

Cei doi algoritmi au reusit sa identifice cele cinci note dominante ale fiecarui whisky oferit spre analiza cu o mai mare precizie si coerenta, în medie, decât oricare expert uman care a facut parte din acel panel.

„Am constatat ca algoritmii nostri se aliniaza mai bine cu rezultatele panelului decât fiecare membru al panelului luat individual, oferind astfel o estimare mai buna a perceptiei generale a mirosurilor”, a subliniat Andreas Grasskamp.

Aceste metode de învatare automata ar putea fi utilizate si pentru a detecta produsele contrafacute. Sau pentru a evalua daca un amestec de whisky „va avea aroma asteptata, ajutând astfel la reducerea costurilor prin limitarea nevoii de a folosi paneluri de evaluare”, a adaugat el.

Ar putea fi obtinute rezultate similare si pentru vinuri? „Teoretic, da, tot ce au nevoie aceste instrumente este o lista a compusilor detectati în esantion si descrierile lor corespunzatoare”, potrivit lui Andreas Grasskamp.

„Provocarea ramâne în detaliile cele mai fine, cum ar fi chestiunea de a sti daca aromele vinului sunt suficient de distincte pentru un algoritm AI”, a adaugat coordonatorul studiului. Nu este clar cum ar performa AI-ul când ar fi confruntat cu mai multe sortimente de whisky si cum ar gestiona notele de aroma care se dezvolta odata cu învechirea în butoi.

NICUSOR DINCA

ShareTweet
Articolul precedent

Legende ale muntilor din România

Urmatorul Articol

Kiribati, prima tara de pe Pamânt care intra în noul an

Articole Similare

Glob

Pariu „nebunesc”

23 iunie 2025

Construirea unei capele romanice, a unui claustru si, apoi, a unei mari...

Glob

Pâine straveche

16 iunie 2025

O pâine a carei vechime a fost estimata la aproximativ 5.000 de...

Glob

De ce dintii umani sunt sensibili la frig si la durere?

9 iunie 2025

Poate pentru ca ei sunt mostenirea unor organe senzoriale care aveau, la...

Glob

Copiii, rol esential în societatile preistorice

2 iunie 2025

Un nou studiu realizat de o echipa de cercetatori israelieni a ajuns...

Glob

Tortilla conservata fara refrigerare

26 mai 2025

Aplecata peste un microscop, cercetatoarea Raquel Gomez priveste microorganismele care permit conservarea...

Glob

Descoperire la fortareata Tell Abu Saifi

19 mai 2025

Accesul spre marea fortareata antica egipteana din nordul desertului Sinai se facea...

Urmatorul Articol

Kiribati, prima tara de pe Pamânt care intra în noul an

Sangoma, ,,vindecatorii divini”

Dragonii, fapturile mitice ale istoriei

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

19 iunie 1953 – Executia sotilor Rosenberg

23 iunie 2025

În seara zilei de 19 iunie 1953, închisoarea Sing Sing din New...

Citeste mai departe
Blitz

Tom Cruise, actor si cascador

23 iunie 2025

Într-o epoca în care efectele speciale generate pe calculator domina industria cinematografica,...

Citeste mai departe
Blitz

Milenii de exploatare a sarii

23 iunie 2025

Rezultatele a 20 de ani de cercetare arheologica în vechea zona de...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Urgente pe canicula

23 iunie 2025

Este foarte limpede ca transformarile climatice anuntate de meteorologi au si o...

Citeste mai departe
Femina Club

„Secretele” rujurilor

23 iunie 2025

Pentru a fi... senzuale, netede si catifelate, buzele se îngrijesc la fel...

Citeste mai departe
Femina Club

Rizoto cu limba de vitel

23 iunie 2025

O ceasca orez, o limba de vitel, o ceapa, 1 morcov, 1...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.