Autoritatile americane au aplicat o amenda – prima de acest fel – unui operator de televiziune prin satelit pentru abandonarea unor deseuri în spatiu, a anuntat autoritatea americana de reglementare în telecomunicatii.
Operatorul „Dish” a fost amendat cu 150.000 de dolari (142.440 de euro) deoarece nu a „scos de pe orbita în mod corespunzator” un satelit numit EchoStar-7, aflat pe orbita din 2002, potrivit unui comunicat emis de Comisia Federala de Comunicatii (FCC), dar compania a respins afirmatiile.
„Aceasta constituie o premiera în materie de reglementare a deseurilor din spatiu de catre Comisie, care si-a dezvoltat eforturile cu privire la sateliti”.
O jumatate de milion de deseuri de marimea unor margele si o suta de milioane de aproximativ un milimetru exista pe orbita, potrivit unei agentii specializate a Organi-zatiei Natiunilor Unite (ONU).
Aceste deseuri sunt potential periculoase pentru navele spatiale. „Dish” nu a respectat altitudinea convenita cu Comisia pentru plasarea satelitului sau geostationar care a ajuns la sfârsitul duratei sale de viata. Aceasta altitudine, mai mica decât cea convenita, „era probabil sa creeze probleme (asociate) deseurilor orbitale”.
Dish s-a angajat în 2012 sa creasca altitudinea satelitului cu 300 de kilometri deasupra traiectoriei sale operationale, însa odata cu reducerea nivelului de combustibil, compania s-a limitat la mutarea satelitului la o altitudine cu putin peste 120 de kilometri deasupra traiectoriei sale, transmite AFP/Agerpres.
„Pe masura ce utilizarea satelitilor devine mai frecventa, iar economia spatiala se accelereaza, trebuie sa ne asiguram ca operatorii îsi respecta angajamentele”, a declarat seful biroului de aplicare a deciziilor FCC, Loyaan A. Equal.
El a calificat aceasta decizie drept un „progres” prin care comisia îsi demonstreaza „foarte clar” autoritatea si „capacitatea de punere în aplicare a regulilor sale vitale privind deseurile spatiale”. Acordul la care au ajuns „include o recunoastere a responsabilitatii de catre companie si un acord pentru respectarea unui plan de conformare, precum si plata unei amenzi de 150.000 de dolari”.
„Dupa cum recunoaste biroul de aplicare în acord, satelitul EchoStar-7 era un dispozitiv vechi (lansat în 2002) care a fost exceptat în mod explicit de reglementarile comisiei care impuneau o orbita minima de abandon”, a declarat un purtator de cuvânt al companiei.
„În plus, biroul nu a ajuns la nicio concluzie conform careia EchoStar-7 ar reprezenta o problema de siguranta asociata cu deseurile sale orbitale”, a adaugat el. În fata proliferarii actorilor privati care opereaza în spatiu, problema deseurilor spatiale îngrijoreaza, de asemenea, Autoritatea americana de reglementare a aviatiei civile (FAA).
Agentia a anuntat recent ca va solicita tuturor companiilor private care lanseaza rachete sa detina o solutie pentru eliminarea treptei superioare a lansatorului lor – spre exemplu, prin aducerea acesteia înapoi în atmosfera terestra sau prin plasarea ei pe o orbita îndepartata de Pamânt.
Aceasta noua reglementare, care nu a fost înca adoptata definitiv, este deja în vigoare pentru misiunile spatiale guvernamentale. „Daca este lasata necontrolata, acumularea de deseuri orbitale va mari riscul de coliziuni si va aglomera orbitele utilizate pentru zborurile spatiale cu echipaje umane si sateliti”, a indicat FAA într-un comunicat emis la jumatatea lunii septembrie.
În decembrie 2022, o capsula Soiuz MS-22 andocata la Statia Spatiala Internationala (SSI) a fost avariata de impactul cu un mic meteorit.
Un satelit chinez a fost lovit la începutul anului 2022 de deseuri provenite de la un satelit rusesc distrus anul precedent în timpul unui incident „extrem de periculos”, potrivit Beijingului. Din cei 14.000 de sateliti aflati pe orbita, aproxi-mativ 35% au fost lansati în ultimii trei ani si se preconizeaza ca alti 100.000 urmeaza sa li se alature în urmatorul deceniu, potrivit ONU.
NICUSOR DINCA
Comentarii