• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 29 mai 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 29 mai 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Amicii si inamicii din farfurie

Amicii si inamicii din farfurie

31 ianuarie 2007
in Remedii naturale
A A

In mod justificat, astazi se vorbeste din ce in ce mai frecvent despre impactul modului de alimentatie asupra sanatatii. Un proverb spune ca „omul isi sapa groapa cu gura”, asadar mancarurile tot mai rafinate, cu gusturi, arome, culori si combinatii cat mai sofisticate, ne pot aduce si nenumarate boli, unele dificil sau imposibil de vindecat. In aceeasi masura insa, hrana ne poate fi leac, pentru redobandirea sanatatii ori prevenirea afectiunilor. Cateva repere ale acestui tip de „tratament” fara medicamente, dar adoptand o alimentatie corecta – in cele ce urmeaza.

Energie de la bucatarie

Alimentatia are rolul de a furniza energia necesara bunei functionari si intretinerii organismului. Aceasta energie se prezinta sub trei forme: glucide (in orez, paste fainoase, zaharuri), lipide (in uleiuri si in toate produsele grase) si proteine (in carne, cereale si anumite legume, ca fasolea). Aceste molecule, care la modul ideal ar trebui sa ne furnizeze (in ordinea enumerarii de mai sus) 50%, 35% si respectiv 15% din carburantul organismului, sunt degradate in toate celulele corpului nostru, asa incat nimic nu poate functiona fara ele.

In consecinta, daca nu-i furnizam corpului suficienta energie, acesta recurge automat la propriile rezerve interioare, acoperind astfel necesarul zilnic, atata timp cat exista resurse. Toate acestea presupun insa dependenta de mai multi factori – varsta, tipul de activitate depusa, starea sanatatii etc. – nefiind vorba despre un simplu automatism.

Pe langa glucide, lipide si proteine, exista si elemente indispensabile organismului, chiar daca ele nu-i furnizeaza energie. Este vorba despre moleculele care intervin in multimea de reactii chimice din corp – treisprezece vitamine, unele pe care le gasim in carne, altele in fructe si in legume… In concluzie, fiecare individ, daca doreste sa se pastreze sanatos, ar trebui sa manance cate putin din fiecare produs alimentar natural, intre acestea aflandu-se obligatoriu minimum cinci fructe si legume, zilnic.

Vegetale, carne, lactate

Asadar, multe fructe si legume, putina carne, putina branza – totul stropit cu ulei de masline. Este ceea ce se cheama „regim mediteranean”: alimente variate si putina materie grasa, bazata pe un ulei vegetal. Materiile grase, chiar daca au un continut de energie foarte ridicat, sunt indispensabile organismului; evident, fara a abuza de ele. In plus, uleiurile vegetale, spre deosebire de grasimile de origine animala (unt, grasimea pro-priu-zisa din carne etc.), contin foarte putini acizi grasi saturati, care produc in artere acele depuneri sau cheaguri, marind astfel riscurile unui accident vascular cerebral sau orice fel de accident cardio-vascular.

Totusi, este o mare eroare sa se elimine cu totul din alimentatie produsele de origine animala, chiar daca acestea sunt aparent suplinite cu vegetale. Si iata de ce! Referitor la cele treisprezece vitamine: unele se gasesc in vegetale, altele provin din peste si din carne. Vitamina B12, care permite fabricarea ADN-ului (molecula purtatoare a informatiilor noastre genetice), se ia in primul rand din carnea de rumegatoare si din lactate. La fel, mineralele: calciul, indispensabil in fabricarea si intarirea sistemului osos, mai ales in adolescenta, il gasim in cantitate considerabila in iaurt. In fine, fara proteinele din carne, nu am avea suficiente „materii prime” pentru fabricarea proteinelor propriului nostru corp. De exemplu, cele din fibrele musculare sau hemoglobina, care transporta oxigenul in sange.

Maria-sa, micul-dejun

Ce-i de facut? Categoria de persoane care exclud din alimentatie orice produs de origine animala a fost numita a vegetalienilor. Daca se omite doar carnea, dar se consuma lactate, oua si peste, vorbim despre vegetarieni, acestia beneficiind de toate elementele necesare unei bune dezvoltari si functionari a organismului. Conteaza totusi si cum anume mancam.

Micul-dejun este foarte important. Cand ne trezim, ne aflam dupa 8-12 ore de asa-numit „post nocturn”, pe durata caruia rezervele de energie si de vitamine s-au epuizat. Pentru a reveni la nivelul normal, trebuie sa asimilam prin hranire circa 25% din energie zilnica totala. Este foarte important, mai ales pentru persoanele care depun efort intelectual ridicat (de pilda, elevii, studentii etc.), deoarece pentru a intelege si a memora bine, creierul are nevoie de carburant suficient, de la primele ore ale diminetii.

O masa ideala ar fi alcatuita dintr-un produs pe baza de cereale (pentru energie), un produs lactat, un fruct sau un suc de fructe, pentru aportul de vitamine si minerale. Inca o recomandare importanta: micul-dejun nu trebuie consumat in graba, in cateva minute, ci poate fi „intins” pe toata durata diminetii.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Vampiri la Hollywood

Urmatorul Articol

Tandem de soc impotriva osteoporozei

Articole Similare

Remedii naturale

Biserica Sfantul Spiridon – Iasi

30 mai 2022

Monument de arhitectura, Biserica Sfantul Spiridon din Iasi a fost construita intre...

Remedii naturale

“Negrilica”, leacul lui Dioscoride

2 mai 2018

Celebrul medic grec Dioscoride, care era si farmacolog, si botanist, chirurg in...

Remedii naturale

Ce puteti face, daca…

7 martie 2018

...aveti transpiratie urat mirositoare. Se amesteca, în parti egale, apa si otet...

Remedii naturale

Ce puteti face, daca…

5 martie 2018

...va cade parul. Puneti 100 g de busuioc proaspat intr-un litru de...

Remedii naturale

Banana – fructul antistres

21 februarie 2018

Daca pana prin anii 90 bananele constituiau chiar un exotism alimentar in...

Remedii naturale

Bucataria si materiile prime naturale

14 februarie 2018

Asa cum industria farmaceutica de astazi isi datoreaza reusitele practicilor terapeutice traditionale,...

Urmatorul Articol

Tandem de soc impotriva osteoporozei

Spectacol de miraj si feerie

O fotografie spune mai mult decat o mie de cuvinte

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

22 mai 1176 – Tentativa de asasinare a lui Saladin

26 mai 2025

Saladin a fost primul sultan al Egiptului si Siriei si fondatorul dinastiei...

Citeste mai departe
Blitz

Iubirea nu cunoaste bariere în filme

26 mai 2025

Filmele în care personajele principale se îndragostesc în ciuda diferentelor de clasa...

Citeste mai departe
Blitz

Manastirea medievala de la Igris

26 mai 2025

Pasionatii de istorie si arheologie pot descoperi expozitia „Manastirea cisterciana de la...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

„Mitul” celor doi litri de apa

26 mai 2025

Diverse surse medicale au creat un mit referitor la consumul zilnic de...

Citeste mai departe
Femina Club

Ten luminos

26 mai 2025

Vitaminele, antioxidantii, celelalte componente ale mastilor naturale îsi arata efectele benefice asupra...

Citeste mai departe
Femina Club

Supa de mazare cu creveti

26 mai 2025

400 g mazare, o ceapa, 2 linguri unt, 150 ml vin alb,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.