• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 26 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 26 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Morcovul – o garantie a tineretii

Morcovul – o garantie a tineretii

7 februarie 2007
in Remedii naturale
A A

Intre legumele care nu lipsesc din alimentatia noastra, morcovul ocupa unul dintre locurile cele mai importante. Aceasta, nu numai datorita gustului sau placut si calitatilor nutritive deosebite, ci si pentru virtutile terapeutice remarcabile. Pe un plan mai degraba anecdotic, morcovul a devenit faimos pentru ca ar ajuta foarte mult la reglarea vederii, argumentul invocat fiind faptul ca iepurii – mari consumatori ai acestei legume – au o acuitate vizuala deosebita. Desi exista cateva erori majore in ideea respectiva, totusi morcovul ramane un savuros remediu natural de prim rang.

Putina lume mai stie astazi ca, inainte de a deveni portocaliu, morcovul a avut culoarea alba. Transformarea s-a realizat datorita omului, care a selectionat o mutatie naturala a legumei. Astfel s-a ajuns la un continut important de beta-caroten, pigment vegetal specific canotenoidelor, precursor al vitaminei A si posesor al unor proprietati antioxidante.

El blocheaza partial radicalii liberi eliberati de radiatiile ultraviolete, protejand astfel corpul nostru, care va risca mai putin sa fie afectat de insolatie. (Amintim ca antioxidantul este o substanta capabila sa protejeze alte substante sau care apara tesuturile de distrugerile provocate de forme reactive ale oxigenului, din care fac parte si radicalii liberi. Principalii antioxidanti din organismul uman sunt vitaminele C si E, carotenoidele, enzimele, acidul uric, acidul alfa lipoic s.a.).

Vara putem deci sa consumam, in scop de protectie, morcovi, dar si spanac sau caise. Organismul nostru are nevoie de 10-50 miligrame de beta-caroten pe zi, cantitate echivaland cu doi pana la sase morcovi. E bine sa se consume cu putina grasime, pentru ca pigmentul sa fie foarte bine absorbit. Protectia obtinuta este perfect comparabila cu aceea oferita de cremele folosite impotriva insolatiilor.

Inamic al cancerului

Consumat crud sau gatit la foc, morcovul isi pastreaza calitati terapeutice remarcabile. Poate surprinzator, intre acestea se numara si efectul anticanceros: persoanele care nu au fumat niciodata isi pot reduce cu 40% riscul de a contracta un cancer pulmonar, mancand morcov in mod regulat. De asemenea, femeile care consuma morcov de cel putin doua ori pe saptamana sunt expuse unui risc de cancer al sanului mai mic cu 46%, in medie, potrivit celor mai recente studii realizate de specialisti.

Acest efect protector este datorat carotenoidelor si, in mod special, beta-carotenului, precursor al vitaminei A. Dar, atentie: aici intervine si un aspect mai ciudat al problemei, intrucat la fumatori efectul este invers, in sensul ca la ei, substantele complementare beta-carotenului sporesc riscul de cancer pulmonar. De altfel, in legatura cu efectele potential adverse ale consumului de morcov, se cuvine sa mai facem o precizare. Aceasta leguma este incriminata in producerea sindromului de alergie orala. Un contact ar fi suficient pentru ca la nivelul gurii sa apara mancarimi si senzatia de arsura; la fel, pe buze si pe interiorul gatului.

Circa 25% din persoanele cu alergii alimentare prezinta reactii adverse fata de morcov si in special alergicii la polenul de tarhon, de telina, de marar, de patrunjel, de coriandru, de anason si de alte ombelifere. Singura solutie pentru a nu le priva pe aceste persoane de calitatile morcovului o reprezinta fierberea, care degradeaza proteinele alergice. Gatitul morcovului ii confera acestuia, de altfel, o calitate importanta in plus, la fel ca in „retetele bunicii”: preparat astfel, morcovul se recomanda in caz de diaree sau de gastro-enterita. In mod particular, asocierea cu orezul diminueaza durata si gravitatea diareelor la sugari, prevenind deshidratarea.

Vederea nocturna si protectia circulatiei sangvine

Ca sursa importanta de vitamina A, morcovul imbunatateste vederea nocturna. Se stie ca retina contine doua tipuri de celule: bastonasele (stimuleaza acuitatea vizuala la o lumina slaba) si conurile (asigura vederea in culori si contrastele). Vitamina A contribuie la formarea unui derivat care intra in componenta bastonaselor, la impactul cu lumina ce patrunde in ochi, din exterior. Mecanismul e foarte interesant, intrucat vitamina A detine aici rolul unui gen de combustibil pentru functionarea normala a ochilor. De aceea, cand rezervele sunt scazute, vederea nocturna scade si ea.

In alta ordine de idei, morcovul favorizeaza si eliminarea colesterolului „rau” pe cale digestiva si imbunatateste reciclarea lipoproteinelor. Mai mult decat atat, el nu se rezuma la aceasta actiune, ci ofera si o protectie cardio-vasculara completa, inhiband formarea cheagurilor in artere si deci prevenind astfel ateroscleroza. Meritul pentru efectele pozitive mentionate deriva din ansamblul de elemente din compozitia morcovului (fibre solubile, antioxidanti, minerale, vitamine), care se prezinta sub o complexitate ce nu poate fi reprodusa pentru a fi concentrata intr-o capsula.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Peter O Toole: Un Oscar prea indepartat

Urmatorul Articol

Depresiile – noul val seismic

Articole Similare

Remedii naturale

Biserica Sfantul Spiridon – Iasi

30 mai 2022

Monument de arhitectura, Biserica Sfantul Spiridon din Iasi a fost construita intre...

Remedii naturale

“Negrilica”, leacul lui Dioscoride

2 mai 2018

Celebrul medic grec Dioscoride, care era si farmacolog, si botanist, chirurg in...

Remedii naturale

Ce puteti face, daca…

7 martie 2018

...aveti transpiratie urat mirositoare. Se amesteca, în parti egale, apa si otet...

Remedii naturale

Ce puteti face, daca…

5 martie 2018

...va cade parul. Puneti 100 g de busuioc proaspat intr-un litru de...

Remedii naturale

Banana – fructul antistres

21 februarie 2018

Daca pana prin anii 90 bananele constituiau chiar un exotism alimentar in...

Remedii naturale

Bucataria si materiile prime naturale

14 februarie 2018

Asa cum industria farmaceutica de astazi isi datoreaza reusitele practicilor terapeutice traditionale,...

Urmatorul Articol

Depresiile - noul val seismic

Preferatul lui Shakespeare

Castelul lui Monte Cristo

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

19 iunie 1953 – Executia sotilor Rosenberg

23 iunie 2025

În seara zilei de 19 iunie 1953, închisoarea Sing Sing din New...

Citeste mai departe
Blitz

Tom Cruise, actor si cascador

23 iunie 2025

Într-o epoca în care efectele speciale generate pe calculator domina industria cinematografica,...

Citeste mai departe
Blitz

Milenii de exploatare a sarii

23 iunie 2025

Rezultatele a 20 de ani de cercetare arheologica în vechea zona de...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Urgente pe canicula

23 iunie 2025

Este foarte limpede ca transformarile climatice anuntate de meteorologi au si o...

Citeste mai departe
Femina Club

„Secretele” rujurilor

23 iunie 2025

Pentru a fi... senzuale, netede si catifelate, buzele se îngrijesc la fel...

Citeste mai departe
Femina Club

Rizoto cu limba de vitel

23 iunie 2025

O ceasca orez, o limba de vitel, o ceapa, 1 morcov, 1...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.