In mod evident, orice prilej de miscare exploatat la maximum si cu atat mai mult o incursiune in chiar inima naturii constituie in sine o terapie foarte eficienta, pe toate planurile fiintei umane. Astazi insa ne rezumam sa va invitam la o recoltare de alune de padure, avand in vedere numeroasele beneficii pentru sanatate ale miezului acestora. Datorita continutului de lipide si raportului dintre acizii grasi polinesaturati si saturati, alunele de padure (a nu se confunda cu arahidele, asa-numitele alune de pamant) sunt recunoscute ca avand efecte pozitive asupra inimii.
Un detaliu care nu trebuie sa ii sperie pe cei care au probleme cu greutatea corporala, deoarece in mod normal acest miez nu se poate consuma in cantitati mari: alunele de padure au un continut caloric crescut, ele fiind bogate in grasimi nesaturate, minerale, vitamine si proteine. Dupa cum multa lume stie, mineralele stimuleaza sistemul imunitar si cresc capacitatea de aparare a organismului. Datorita continutului ridicat in anumite substante, sa zicem, specifice, alunele ajuta la combaterea infectiilor virale si bacteriene. Totodata, aceste fructe scad nivelul colesterolului din sange, datorita continutului ridicat de grasimi nesaturate.
In acelasi timp, datorita continutului de seleniu, alunele de padure imbunatatesc fertilitatea masculina. Ele ajuta la mentinerea fermitatii pielii, pentru ca au un continut ridicat de acid linoleic, care mentine intacta structura dermei si asigura hidratarea pielii. Mai mult, nutritionistii spun ca mancate zilnic, alunele alimenteaza celulele nervoase, sporind in acest fel performanta intelectuala. In plus, datorita continutului lipidic si raportului dintre acizii grasi polinesaturati si saturati, alunele sunt recunoscute ca avand efecte benefice asupra inimii. Astfel, un studiu efectuat in SUA arata ca un consum zilnic de doar 45 de grame de alune ar reduce serios riscul unor boli cardiovasculare, datorita continutului scazut de grasimi saturate si colesterol. Cercetarea a demonstrat ca barbatii care au inclus in dieta alune de padure cel putin de doua ori pe saptamana reduc riscul unui atac de cord cu 47% si pe cel al unei boli cardiovasculare cu 30%. Alte studii au pus in evidenta rolul pe care consumul de alune il detine chiar in prevenirea cancerului, datorita unor compusi chimici ce faciliteaza acest lucru.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii