Chiar daca in urma cu circa o jumatate de an ideea unei epidemii ori, si mai rau, a unei pandemii de „febra hemoragica” – sau Ebola, cum este mai cunoscuta aceasta maladie contagioasa mortala – parea un fel de pericol supraevaluat, comparabil cu bolile „planetare” din anii trecuti (boala vacii nebune, gripa aviara, cea porcina), din pacate semnalele de alarma se dovedesc pe zi ce trece tot mai nelinistitoare.
In acest moment, deja Ebola a facut in total peste 4500 de victime si nu doar pe continentul african – zona de origine, conform informatiilor oficiale –, ci si in restul lumii. Mai mult, deloc un simplu fapt divers, virusul ucigas este privit cu multa responsabilitate si ca o potentiala arma nimicitoare in mana unor teroristi ori indivizi iresponsabili. Dincolo de speculatii si de scenarii mai mult sau mai putin veridice, sa vedem ce se face in zona noastra si ce putem face noi insine pentru a ne proteja cumva impotriva unui risc potential ori real.
Un potential mortal urias! Ebola este un virus care ataca sistemul sangvin al unei persoane, facandu-si victimele sa sangereze aproape peste tot in corp, de obicei, pana la moarte. Boala e foarte contagioasa; se transmite prin contact cu fluidele corpurilor contaminate, precum sangele, transpiratia, saliva, sperma, urina, fecalele, sau alte „descarcari” ale corpului. Initial si unanim, s-a afirmat ca virusul Ebola nu se transmite prin aer, insa mai nou se analizeaza si aceasta eventualitate incomparabil mai periculoasa. Oricum, vorbim despre o maladie letala: aproximativ 90% din bolnavi vor muri din cauza ei in cateva saptamani (alte surse dau un maximum de 70%, oricum, foarte ridicat). Din pacate, vestea cea mai rea o stim cu totii: deocamdata, Ebola nu este tratabila si vindecabila, decat in cazuri foarte rare. Victimele sunt tratate de obicei simptomatic, cu slabe sperante de recuperare.
Primele simptome ale bolii sunt: febra, durere de cap, diaree, voma, stare de slabiciune, dureri de muschi si dureri articulare, dureri de stomac, lipsa poftei de mancare. Ca mod de evolutie, specialistii spun ca infectia cu virusul Ebola incepe ca o raceala banala, simptomele fiind adesea confundate cu cele ale malariei, febrei tifoide sau dezinteriei. Temperatura ridicata, dureri de cap si un gat iritat sunt primele semne ca virusul intra in corp, atacand celulele sistemului imunitar. Pe masura ce boala progreseaza, ochii se inrosesc, pentru ca vase mici de sange se sparg, provocand sangerare din ochi, urechi, gura si alte orificii. O persoana bolnava va suferi de dureri in tot corpul, durere abdominala cronica si voma. O iritatie apare apoi pe trunchi, extinzandu-se rapid catre cap, maini si picioare.
Perioada de incubare (intervalul dintre momentul infectarii si cel al remarcarii primelor simptome) este cuprinsa intre doua si 21 de zile, crescand direct proportional si riscul extinderii bolii. In doar cateva zile pacientul ajunge la punctul critic – momentul in care fie incepe sa isi revina, fie trece in faza fatala, febra hemoragica. In conditiile mentionate mai sus, masurile profilactice pe care le putem aplica in planul vietii cotidiene sunt unele minime, deoarece nu trebuie neglijat un amanunt foarte important: factorul decisiv in raspandirea maladiei este calatoria, deplasarea oamenilor intre diverse zone ale globului, respectiv din zonele deja infestate ori cu un anume grad de risc, catre tari si regiuni „curate”.
La nivel individual suntem sfatuiti sa ne spalam cat mai des pe maini cu apa si sapun, mai ales daca frecventam zone publice (folosirea unui dezinfectant e oricand binevenita) si de asemenea sa evitam contactul fizic inutil cu oamenii, mai ales cu persoane straine. Alimentatia e bine sa fie limitata la ceea ce gatim noi insine, iar pe de alta parte sa nu uitam ca rozatoarele pot vehicula Ebola, dar ca si cadavrele pot inca transmite, o vreme, virusul bolii. Ca un accent pozitiv, suntem totusi asigurati ca virusul nu poate supravietui dezinfectantelor, apei clocotite, fierberii (caldurii puternice), razelor solare directe, detergentilor si sapunurilor.
Scenariile catastrofiste si teoriile conspiratiei, privitoare la Ebola, nu lipsesc in perioada in care ne aflam, interesele subterane fiind inimaginabile pentru a se raspandi si panica in randul populatiei. Totusi, ca o constientizare de bun-simt, trebuie sa intelegem ca obtinerea unui antidot sigur in timp scurt este, practic, imposibila. De aceea, vaccinul experimental produs de compania britanica GSK nu va fi gata de comercializare inainte de 2016, si nu trebuie sa fie considerat prim raspuns la epidemia care bantuie acum.
Primele teste pe oameni, pentru testarea sigurantei, au inceput in Africa, SUA si Marea Britanie, iar GSK ar trebui sa aiba 10.000 de doze disponibile pentru teste la inceputul anului 2015. In ce priveste Romania, in armonizarea masurilor de prevenire si de siguranta pentru eventualele cazuri de suspiciune a aparitiei Ebola, ne aflam, cum s-ar spune, „la zi”. O informatie foarte recenta, de pilda, este ca „de acum nu vom mai trimite probe in Germania pentru confirmarea diagnosticului de Ebola, testele vor fi realizate la Institutul National de Boli Infectioase «Matei Bals» din Capitala”, potrivit ministrului sanatatii.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii