Asa cum alimentele ne pot imbolnavi, tot astfel ne pot si reda sanatatea. Instaurarea unui regim alimentar care sa abunde in legume si proaspete, corectarea unor greseli alimentare fac de multe ori mai mult decât o farmacie intreaga! Raceala se manifesta cu dureri de cap, dureri in gât, stare generala proasta, rinoree, dureri ale membrelor inferioare, lacrimare. Ardeiul iute este suveran pentru desfundarea nasului, la egalitate cu usturoiul crud si ceapa, recunoscute pentru efectele antibacterian si antiviral. De asemenea, supa de gaina este o alternativa deloc de neglijat la Paracetamol. Aceasta contine cisteina, un aminoacid pretios in combaterea bronsitelor si afectiunilor respiratorii.
Reteta noastra
Curatati de coaja cinci catei de usturoi, zdrobiti-i si amestecati-i cu cinci lingurite de zahar. Turnati deasupra putina apa si puneti vasul pe foc, pâna ce da in clocot. Acoperiti pentru cinci minute, apoi strecurati zeama. Luati câte o lingurita de mai multe ori pe zi.
Diaree
Se manifesta prin emisia de scaune moi, mai mult de patru pe zi, balonare, disconfort abdominal, uneori febra, varsaturi si deshidratare.
Morcovul este campion in combaterea neplacutelor simptome, la egalitate cu orezul fiert. Afinele, merele coapte, castanele dulci, fructele de porumbar (sub forma de compot sau de pasta) sunt antidiareici pretiosi. Dupa 1-2 zile de regim sever, se pot consuma si fructe astringente, proaspete, precum gutuile sau merele.
Dulciurile de orice fel, ouale, legumele si fructele crude, laptele dulce, brânzeturile ori carnea grasa sunt de evitat in caz ca va confruntati cu diareea, caci pot agrava starea de sanatate.
Reteta noastra
Fierbeti 500 g morcovi dati pe razatoare timp de o jumatate de ora in putina apa. Pasati-i si completati pâna la un litru cu apa. Se bea in loc de apa.
Amigdalita
Se manifesta cu inflamarea amigdalelor, inrosirea acestora si dureri ce iradiaza pâna la urechi si dinti. Mai pot aparea febra si dureri musculare.
Mierea este ideala in tratarea acestei afectiuni, având efect antibacterian si calmant dovedit. Simpla sau diluata intr-un pahar cu apa si otet de mere este remediul perfect. De asemenea, usturoiul, ceapa, ghimbirul si salvia sunt benefice in tratament.
Reteta noastra
Fierbeti o lingurita de seminte de ridiche si o lingura de miere intr-o jumatate de ceasca de otet de mere. Adaugati apa, pentru ca gustul otetului sa devina suportabil, si faceti gargara.
Constipatie
Se manifesta prin lipsa scaunului mai mult de 48 de ore, dureri abdominale, balonare, flatulenta.
Prazul este un laxativ remarcabil, ce calmeaza totodata disconfortul abdominal. Dintre fructe, caisele uscate sub forma de compot, ciresele, visinele, coacazele rosii, agrisele, merele si perele (consumate cu tot cu coaja) actioneaza favorabil. Campioane absolute sunt insa prunele, consumate proaspete (10-20 de bucati, dimineata) sau sub forma de suc (câte un pahar inainte de fiecare masa). Uleiul de masline (20-50 ml) si tarâtele de grâu amestecate cu miere pot fi de ajutor.
Grasimile in exces, carnea rosie, orezul, pâinea alba, bananele sunt de evitat.
Reteta noastra
Puneti coaja de la doua portocale sa se fiarba in apa timp de 30 de minute. Aruncati prima apa. Fierbeti cojile din nou intr-un litru de apa si adaugati doua linguri de zahar. Scoateti-le din vas, lasati-le pe o farfurioara pâna a doua zi când le puteti consuma.
Inflamarea cavitatii nazale
Simptome: guturai puternic, dureri de cap, dureri de urechi, febra, poate avea la origine o gripa nevindecata complet.
Alimente-medicament: fagure de miere, miere, broccoli, iaurt, morcovi, usturoi, nuci, portocale, ardei gras, spanac – pentru stimularea sistemului imunitar – ananas, mere, peste gras, ghimbir, ceapa – pentru efectul antiinflamator.
Pâna la vindecare, nu se recomanda consumul de lapte.
Reteta noastra
Mestecati o bucatica de fagure cam de doi centimetri timp de 15-20 de minute, apoi o scuipati. Repetati de 6 ori pe zi, la intervale de o ora. Tratamentul se efectueaza o saptamâna.
MIHAELA VLAD
Comentarii