Sfinti ai lunii decembrie
In aceste putine zile care ne despart de Nasterea Domnului si de trecerea în noul an încercam sa ne amintim câtiva dintre sfintii acestei perioade. Chiar astazi, 18 decembrie, Biserica Ortodoxa Româna îl praznuieste pe Cuviosul Daniil Sihastrul.
Sfinti ai lunii decembrie
In aceste putine zile care ne despart de Nasterea Domnului si de trecerea în noul an încercam sa ne amintim câtiva dintre sfintii acestei perioade. Chiar astazi, 18 decembrie, Biserica Ortodoxa Româna îl praznuieste pe Cuviosul Daniil Sihastrul. Acesta s-a nascut la începutul secolului al XV-lea pe mosia manastirii Sfântului Nicolae din Radauti si a fost unul dintre cei mai mari pustnici ai Moldovei. A primit la botez numele Dumitru dar îndragind viata monahala si asceza a îmbracat haina calugareasca sub numele David. Hirotonit preot, atrage o multime de credinciosi, dar, coplesit de multimea celor care îi cereau sfaturi, devine pustnic, primind numele Daniil. El îsi duce viata departe de lume, în codru, pe valea pârâului Secu, în apropierea locului unde se va înalta Putna si apoi în codrii Voronetului fiind ales în cele din urma egumen al manastirii respective.
Pe la 1451 devine duhovnicul lui Stefan cel Mare caruia îi prezice ca va deveni domn. L-a încurajat pe voievod de-a lungul întregii vieti, îndemnându-l sa lupte pentru cauza crestinatatii si sa zideasca biserici. A condus o ampla miscare isihasta, stingându-se din viata în 1496, considerat sfânt înca din timpul vietii si fiind canonizat de Biserica Ortodoxa Româna în 1992.
În aceeasi zi este praznuit pe lânga alti martiri ai crestinismului – Sfântul Sebastian. Acesta a trait la sfârsitul secolului al III-lea, începutul celui de al IV-lea. Nascut în Galia, îmbratiseaza cariera de ostean, ajungând comandant al trupelor din capitala imperiului în timpul împaratilor Diocletian si Maximian (284-305). Fiind în taina crestin, el îsi ajuta semenii în suferinta, încurajându-i pe cei care, de teama persecutiilor, erau gata sa renunte la credinta. Dupa o ampla opera de prozelitism este descoperit si condamnat la moarte în chinuri. Trupul sau este strapuns de sageti astfel încât sa simta durere cumplita fara a fi ucis pentru a i se curma suferinta. În cele din urma este zdrobit cu toiege. Moastele sale se gasesc la Roma în catacomba care îi poarta numele.
În aceeasi perioada a trait la Roma Sfânta Mucenita Anastasia pe care o praznuim pe 22 decembrie. Aceasta, fiica unei mame crestine, primise o învatatura aleasa de la un vestit dascal al vremii, Hrisogon, crestin si el. Casatorindu-se cu un tânar de neam mare, dar pagân, ea se fereste a se apropia de el, ocupându-se, în special, de saracii si suferinzii întru Hristos. Urmarita de oamenii sotului este adusa acasa, maltratata si pazita sever. Sotul moare însa, iar ea împarte averea celor saraci. Arestata de cei care îi prigoneau pe crestini este ucisa în chinuri, la scurt timp dupa dascalul ei, Hrisogon. De aceeasi soarta au avut parte si Cei Zece Mucenici din Creta, pranuiti pe 23 decembrie. Traind în timpul împaratului Deciu (249-251) în diferite orase ale insulei, sunt prinsi de asupritori, supusi la chinuri groaznice si decapitati pentru ca au refuzat sa-si abjure credinta. Sunt numai câteva exemple de dragoste si devotament fata de Domnul nostru Iisus Christos, a carui nastere o sarbatorim cu bucurie pe 25 decembrie.
Manastirea Crasna (Gorj)
Aflata la circa 30 de kilometri de Târgu Jiu si la circa...
Comentarii