Joia Patimilor
Zi intunecata de suferintele Mântuitorului, moment hotarâtor pentru sacrificiul care avea sa urmeze, Joia Patimilor din Saptamâna Mare este plina de semnificatii. Joi, doua zile înainte de Pastele Iudeilor, Mântuitorul se gasea în Betania, împreuna cu ucenicii sai.
Joia Patimilor
Zi intunecata de suferintele Mântuitorului, moment hotarâtor pentru sacrificiul care avea sa urmeze, Joia Patimilor din Saptamâna Mare este plina de semnificatii. Joi, doua zile înainte de Pastele Iudeilor, Mântuitorul se gasea în Betania, împreuna cu ucenicii sai. Vineri urma sa aiba loc masa pascala, dar El stia ca în ziua respectiva va fi deja mort si îngropat, asa ca a hotarât ca evenimentul sa aiba loc joia. De aceea, El i-a trimis la Ierusalim pe Petru si pe Ioan, indicându-le cum sa gaseasca locul, respectiv casa cu foisor, unde sa cineze. Acestia au procedat întocmai si au pregatit masa. Spre seara, au venit si ceilalti ucenici însotiti de Domnul Iisus. Înainte de a se aseza sa manânce, Mântuitorul si-a scos hainele cu care umbla în cetate, s-a încins cu un stergar, si, luând un vas cu apa, a început sa spele picioarele ucenicilor Sai. Prin aceasta pilda de smerenie, El le-a aratat ca nu trebuie sa se considere a fi unul mai mare decât celalalt. Asezându-se la masa, a binecuvântat pâinea si vinul, înfiintând astfel Taina Sfintei Împartasanii, care se savârseste pentru iertarea pacatelor. Apoi le-a spus ucenicilor ca unul dintre ei Îl va vinde iar Iuda a înteles ca Mântuitorul stie de fapta sa si a plecat la farisei, sa-si ia cei 30 de arginti, pretul vânzarii lui Iisus. Dupa cina, Mântuitorul si ucenicii au plecat spre gradina Ghetsimani. Pe drum a spus întristat ca stie ca va fi parasit de ai lui, chiar de Petru, caruia i s-a adresat direct: „Adevar spun tie ca în noaptea aceasta tu te vei lepada de trei ori de mine, înainte de a cânta cocosul de ziua”. A mers singur sub poalele muntelui, rugându-se fierbinte lui Dumnezeu – Tatal, sa poata suporta chinurile ce aveau sa urmeze. „Parinte, toate-ti sunt cu putinta, treaca de la mine paharul acesta”. Când Iuda cu ceata lui s-a apropiat de Iisus, l-a sarutat fiindca, fiind noapte târziu si neputându-se vedea bine la luminile lumânarilor, le-a spus soldatilor ca acela pe care-l va saruta va fi Hristos.
Mântuitorul a fost legat si, când Petru a vrut sa-l apere cu sabia, i-a spus sa o bage în teaca, pentru ca „cine scoate sabia de sabie va muri”. Iisus a fost dus apoi la arhiereul Ana si apoi la Caiafa, unde Sinedriul i-a hotarât moartea. Tot timpul a fost batut si batjocorit si chiar Petru, care venise sa vada ce se întâmpla, fiind recunoscut drept unul dintre ucenici, a declarat ca nu-l cunoaste pe Mântuitor, lepadându-se de trei ori de El, pâna la cântatul cocosului, cum fusese prorocirea.
Toate aceste Patimi, evocate în Evanghelii, sunt cinstite de noi în Joia Pastelui, rememorând cu durere chinurile Celui care S-a jertfit pentru binele oamenilor.
Manastirea Crasna (Gorj)
Aflata la circa 30 de kilometri de Târgu Jiu si la circa...
Comentarii