Sfântul si Dreptul Simeon si Sfânta Prorocita Ana
In ziua de 2 februarie biserica ortodoxa sarbatoreste „Intâmpinarea Domnului nostru Iisus Hristos”. Asa cum ne arata preotul Nicolare Barbu, in ziua amintita, Maica Domnului, respectând legea, la 40 de zile dupa nasterea Mântuitorului il aduce la templu, fiind insotita de Iosif.
Sfântul si Dreptul Simeon si Sfânta Prorocita Ana
In ziua de 2 februarie biserica ortodoxa sarbatoreste „Intâmpinarea Domnului nostru Iisus Hristos”. Asa cum ne arata preotul Nicolare Barbu, in ziua amintita, Maica Domnului, respectând legea, la 40 de zile dupa nasterea Mântuitorului il aduce la templu, fiind insotita de Iosif. Aici, sunt intâmpinati de batrânul Simeon si de prorocita Ana. Potrivit unor traditii, Simeon este unul dintre cei 70 de barbati din vremea lui Ptolemeu Filadelful care au tradus Sfânta Scriptura a Vechiului Testament din limba ebraica in limba greaca. Pâna la vârsta de 360 de ani, in timpul imparatului Augustus, asteapta ca si alti evrei, venirea lui Mesia. Alte surse sustin ca Simeon este nepotul lui Simeon traducatorul si ca viata sa virtuoasa, plina de credinta in Dumnezeu si incredere in venirea lui Mesia, a facut, asa cum se arata in Evanghelia lui Luca, sa i se vesteasca de catre Duhul Sfânt ca „nu va vedea moartea” inainte de a-l intâlni pe Hristos. De aceea, având 100 de ani, inspirat de forta divina el iese in intâmpinarea Maicii Domnului, ia pruncul in brate rostind celebrele cuvinte „Acum solobozeste pe robul Tau, Stapâne” si moare la scurt timp dupa aceea. Tot el este cel care proroceste Maicii Domnului ca va fi martora suferintelor fiului: „Prin sufletul Tau va trece sabia” convins ca Mântuitorul este pus spre caderea si ridicarea multora din Israel si ca va stârni multa impotrivire.
Prorocita Ana este si ea un exemplu de cinste si credinta. Avea 84 de ani si traise cu sotul ei numai 7. Dupa moartea acestuia a venit la templu, slujindu-l pe Dumnezeu si ducându-si viata in post si rugaciune. Era fiica lui Fanuel din semintia lui Aser si, pe buna dreptate isi câstigase reputatia de sfânta.
Ca si Dreptul Simeon ea il „lauda pe Dumnezeu si vorbea despre Prunc tuturor celor ce asteptau mântuire la Ierusalim” asa cum ne spune Sfântul Evanghelist Luca. Cei doi sfinti, facând parte din categoria prorocilor si dreptilor care au vestit lumii venirea si intruparea Mântuitorului, sunt praznuiti in ziua de 3 februarie, adica la o zi dupa ce biserica sarbatoreste Intâmpinarea Domnului. In felul acesta sunt consacrate darurile lor, puterile minunate, semne ale harului divin, prin cinstirea acestora credinciosii cinstindu-l indirect pe Dumnezeu.
Manastirea Crasna (Gorj)
Aflata la circa 30 de kilometri de Târgu Jiu si la circa...
Comentarii