Aflata intre doua mari puteri: una turistica – Thailanda – si una economica – Singapore, Malaysia a reusit sa nu se lase strivita de acestea, ci dimpotriva, sa se afirme ca o tara dezvoltata la nivel global. In capitala ei, Kuala Lumpur, in 1991, perioada de maxim avant economic, compania petroliera Petronas a reusit sa ridice cele mai inalte turnuri din lume la momentul respectiv, doborand recordul detinut in acest sens de continentul american prin Empire State Building si World Trade Center (New York) sau turnul Sears din Chicago.
Constructia turnurilor face parte dintr-un vast proiect pentru dezvoltarea capitalei, cuprinzand un parc de 20 hectare, cladiri pentru birouri, magazine, o moschee si alte structuri. Arhitectul sef al turnurilor a fost argentinianul Cesar Pelli, care a folosit elemente clasice ale arhitecturii traditionale musulmane, transpuse in context modern. Proiectul initial, care prevedea o stea cu 12 colturi la baza cladirii, a fost modificat. Prim-ministrul tarii a impus in acest scop o stea cu 8 colturi, element cu un bogat simbolism islamic. Cele doua turnuri au o inaltime de 451,9 metri si 88 de etaje si fiecare are 16 coloane de perimetru, avand intre ele un spatiu generos de 8 sau 10 metri.
Doar o mica parte din fiecare coloana este vizibila la fatadele care incorporeaza parasolare de inox, tinand cont de conditiile climatice ale orasului aflat la numai doua grade de ecuator. Etajele 41 si 42 ale turnurilor sunt legate intre ele printr-o pasarela de 58,82 metri lungime, folosita nu doar ca element decorativ, ci si ca iesire de incendiu dintr-un turn in altul. Pasarela este sustinuta de doua picioare subtiri fixate la etajul 21. In ciuda dificultatilor legate de terenul instabil din cauza faptului ca orasul a fost ridicat pe un loc acoperit de o mlastina, constructia turnurilor a fost terminata in sapte ani. Fiecare turn a fost executat de o alta companie, aflate in competitie. Unul a fost construit de japonezii de la Hazama, iar celalalt de coreenii de la Samsung si Kukdong, acestia fiind si castigatorii cursei de construit-viteza.
Turnurile au fost inaugurate in 1998 printr-o ceremonie fastuoasa. La parter se afla o sala de concerte si un mall exclusivist cu marci de lux, in care se organizeaza adesea prezentari de moda. La etajul 4 este un muzeu stiintific unde copiii pot face experimente. In acest sens se simuleaza uragane cu viteze de 320 km/h, se ia contact direct cu magneti, lichide, curent electric si mai ales cu simulatoare de masini. In spatele turnurilor se afla un parc presarat cu palmieri, cu gazon englezesc, un lac limpede, bancute, fantani „dansatoare”. Unul dintre turnuri este ocupat insa in intregime de Petronas, in vreme ce in celalalt spatiile sunt inchiriate unor firme diferite. Turistii pot urca numai pana la puntea de la etajele 41-42, respectiv pana la inaltimea de 170 metri dar accesul este deosebit de dificil, pentru ca in fiecare zi, la ora 8 dimineata se ofera – ce-i drept, gratuit – un numar limitat de bilete, cateva sute, care sunt insuficiente pentru numarul urias de amatori.
Turnurile au fost folosite ca decor in cateva filme si astfel au devenit nu doar un simbol al Malaysiei, ci si adevarate vedete cinematografice. In 1997, francezul Alain Robert, ajutandu-se numai de maini si picioare a escaladat cladirile pe exterior, dar a fost arestat de politie la etajul 10. La 20 martie 2007 a incercat din nou si a fost iarasi arestat la acelasi etaj. In ziua de 4 noiembrie 2005, in unul dintre teatrele de la parter a izbucnit un incendiu, dar nu au existat raniti, pentru ca ora era tarzie si cladirile erau aproape goale. Turnurile, facute numai din sticla si inox, arata si mai impunator noaptea datorita fantasticului joc de lumini care le invaluie.
IRINA STOICA
Comentarii