Situat în partea europeana a batrânului Istanbul, orasul asezat pe doua continente, Turnul Galata este unul dintre cele mai vechi turnuri din lume, ce strajuieste strâmtoarea Bosfor cu alura sa captivanta.
Construit initial în anul 508 de împaratul bizantin Justinian, a suferit multe distrugeri fiind reconstruit în anul 1349 de genovezi. In 1500, etajul superior a fost avariat de un cutremur, iar cu prilejul reparatiilor i s-a adaugat o fereastra arcuita în timpul lui Selim al III-lea. In perioada lui Mahmud al II-lea se construiesc înca doua etaje si acoperisul în forma de con. Turnul a fost reparat în 1967 si restaurat în 2020.
Are o înaltime de aproape 67 de metri si câteva secole a fost cea mai înalta cladire din zona. Prezinta noua niveluri si pentru a ajunge în vârf au fost construite 146 de scari. Liftul ajunge pâna la etajul 7, dar ultimele doua niveluri sunt urcate pe o scara îngusta de lemn. In vârf exista un restaurant cu un balcon de pe care se poate admira orasul.
Turnul a fost construit initial ca un far, dar de-a lungul timpului a avut si alte întrebuintari, fiind folosit ca închisoare, turn de supraveghere a inamicilor si observator de incendii.
Constructia se îmbina în tot felul de legende, cele mai multe pline de romantism. Cea mai apreciata dintre ele este cunoscuta ca „Parul fecioarei”. Aceasta evoca povestea de dragoste dintre o printesa frumoasa si un om de rând din cartierul Galata. Interzisa de ierarhia sociala a vremii, povestea lor a continuat în secret. Tânara, profitând de întuneric, si-a lasat în jos parul lung împletit, iar tânarul l-a folosit ca o scara pentru a ajunge la iubita lui. Povestea devine un simbol al iubirii interzise, care însa poate iesi biruitoare în ciuda piedicilor care i se pun.
O alta legenda referitoare la turn este cea legata de actiunea unui savant otoman, Hezarfen Ahmet Çelebi. Visul acestuia era acela de a zbura si, asemenea altor eroi, si-a proiectat o pereche de aripi inspirate din zborul pasarilor. Vrând sa-si duca visul pâna la capat, s-a urcat pe turn, si-a pus aripile si s-a aruncat în gol. Câteva clipe a plutit deasupra orasului si zborul sau a intrat în constiinta oamenilor ca o dovada a curajului, îndraznelii si perseverentei în atingerea unui scop.
Sultanul Murad al IV-lea (1623-1640) a fost atât de impresionat de performanta „zburatorului” încât l-a încarcat cu laude. In acelasi timp s-a speriat de puterea si perseverenta acestuia, de ideile care îi puteau veni în orice moment, încât a sfârsit prin a-l trimite în exil în Algeria.
Pentru locuitorii orasului, Turnul Galata a fost asociat cu protectia si încununat cu o aura mistica de gardian vigilent. In popor se spune ca a aparat orasul de calamitati si localnicii îl percep ca pe o fiinta vie, apropiata sufletului lor.
Se presupune ca între zidurile lui a trait un alchimist misterios în epoca otomana, care facea experimente si pregatea elixiruri care vindecau boli si transformau vieti.
In jurul turnului se afla una dintre strazile cele mai aglomerate din Istanbul, o zona verde, magazine si cladiri istorice. Cu prilejul ultimelor restaurari, în anul 2020, Turnul a fost repus în circulatie turistica.
Muzeul Turnului a fost deschis vizitatorilor de Ziua Eliberarii Istanbulului (6 octombrie). Muzeul expune obiecte de valoare inestimabila reflectând toate perioadele istorice ale orasului, începând din timpuri preistorice si cumulând apoi gloria în care Istanbulul a fost capitala a trei imperii pe cât de mari, pe atât de vestite: Imperiul Roman, cel Bizantin si cel Otoman.
IRINA STOICA
Comentarii