• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 5 noiembrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 5 noiembrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Un gratar care te pune pe jar

Un gratar care te pune pe jar

4 iulie 2019
in Consultatii fara plata
A A

Sa iesi cat mai frecvent la un gratar cu mici si fleici de porc si de vita a devenit la noi un fel de sport national. Totusi, orice sport isi are riscurile lui. Uneori, foarte mari.

 Consumul de carne rosie si mezeluri, chiar si in cantitati moderate, este asociat cu un risc ridicat de aparitie a cancerului colorectal, arata rezultatele unui studiu britanic. Departamentul britanic de sanatate si asistenta sociala a anuntat ca, in timp ce carnea alba constituie o sursa benefica de proteine, vitamine si minerale, aportul de carne rosie si procesata (de tipul mezelurilor) ar trebui limitat la circa 70 de grame pe zi, ceea ce reprezinta cantitatea medie consumata in Marea Britanie.

 Exista dovezi solide potrivit carora consumul de carne procesata (salam, bacon, sunca etc.) reprezinta o cauza de aparitie a cancerului colorectal, in timp ce un aport ridicat de carne rosie (vita, oaie, porc etc.) contribuie de asemenea la cresterea acestui risc. Pentru studiul mentionat, specialistii au analizat date prelevate de la 475.581 de persoane cu varste cuprinse intre 40 si 69 de ani, monitorizate o perioada medie de 5,7 ani.

 Pe parcursul monitorizarii, 2.609 persoane au dezvoltat cancer colorectal. Studiul a relevat ca persoanele care au consumat, in medie, 76 grame pe zi de carne rosie si procesata au prezentat un risc mai mare cu 20% de a dezvolta cancer colorectal, in comparatie cu cele care au mancat, in medie, 21 de grame pe zi.

 In ceea ce priveste carnea rosie, riscul a fost cu 15% mai mare in cazul persoanelor care au consumat, in medie, 54 de grame pe zi, in comparatie cu cele care au mancat, in medie, 8 grame pe zi. In cazul aportului de carne procesata, riscul a fost cu 19% mai mare la persoanele care au consumat, in medie, 29 de grame pe zi, in comparatie cu cele care au mancat, in medie, 5 grame pe zi.

 Exista insa si o veste buna. Subiectii cu un aport ridicat de fibre alimentare din paine si cereale in alimentatie au prezentat o reducere cu 14% a riscului de cancer colorectal. Pe de alta parte, alcoolul reprezinta un factor agravant. Aproximativ 1 din 15 barbati si 1 din 18 femei vor dezvolta cancer colorectal pe parcursul vietii, potrivit statisticilor. Rezultatele studiului britanic sugereaza faptul ca persoanele care consuma carne rosie si procesata de patru sau de mai multe ori pe saptamana prezinta un risc ridicat de cancer colorectal, in comparatie cu cele care le consuma de mai putin de doua ori pe saptamana.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Un centru expozitional unic

Urmatorul Articol

Mandala – cercul vietii

Articole Similare

Consultatii fara plata

Beneficiile orei standard permanente

27 octombrie 2025

Schimbarea anuala a orei oficiale are la baza ratiuni exclusiv economice, care...

Consultatii fara plata

Tratament modern contra durerilor de spate

27 octombrie 2025

Combinatiile dintre terapia cognitiv-comportamentala, mindfulness si exercitiile fizice au devenit unele dintre...

Consultatii fara plata

Când „dulcele” devine amar

15 octombrie 2025

Atrasi de produsele comestibile cu gust dulce, copiii fiind cei mai rasfatati...

Consultatii fara plata

Higheghe si vin

6 octombrie 2025

În Piata Unirii din Oradea, aproximativ 600 de dansatori din 20 de...

Consultatii fara plata

Tratarea unghiilor încarnate

6 octombrie 2025

Incarnarea unghiilor se refera la cresterea anormala a acestora, astfel încat „varfurile”...

Consultatii fara plata

Ce semnaleaza echimozele?

29 septembrie 2025

Vânataile inexplicabile se datoreaza cel mai frecvent unei deficiente, unor elemente de...

Urmatorul Articol

Mandala - cercul vietii

In “creierul” Facerii

Manastirea Bascovele

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

23 octombrie 1812 – Complotul generalului Malet

27 octombrie 2025

În zorii zilei de 23 octombrie 1812, la Paris, generalul Claude François...

Citeste mai departe
Blitz

Filme de Oscar: „Oameni obisnuiti”

27 octombrie 2025

În septembrie 2025, lumea filmului a pierdut o legenda: Robert Redford, regizorul...

Citeste mai departe
Blitz

Calatorie în lumea de dincolo

27 octombrie 2025

Palatul Sutu gazduieste, din 23 octombrie, expozitia „Calatoria în lumea de dincolo....

Citeste mai departe
Femina Club

Ten ferm si luminos

27 octombrie 2025

Aspectul sanatos, tanar, frumos al tenului bine hidratat se mentine si cu...

Citeste mai departe
Femina Club

Suc de legume si fructe

27 octombrie 2025

15 frunze spanac, 1 castravete, 1 mar verde, o lamaie, 5 frunze...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 27 octombrie – 2 noiembrie 2025

27 octombrie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Dispuneti de multa obiectivitate pentru a putea vedea cum va...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.