• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 14 noiembrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 14 noiembrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » “Prietena” devotata a ficatului

“Prietena” devotata a ficatului

21 decembrie 2020
in Consultatii fara plata
A A

Rostopasca (Chelidonium majus) a fost botezata de români Chelidonium, adica „darul cerului”, planta fiind venerata si pretuita de toti medicii Antichitatii, care o recomandau in bolile ficatului, ale bilei sau pentru vindecarea cataractei.

 Astazi face tot mai mult obiectul de studiu al cercetatorilor, fiind indicata in peste 100 de boli. In scop terapeutic se folosesc partile aeriene ale plantei: tulpina, frunzele, florile – culese pe vreme insorita.

 Indicatii terapeutice: pentru ameliorarea fluxului biliar in perioada de convalescenta, dupa hepatita acuta, hepatita cronica, diskinezii biliare, in vederea eliminarii calculilor biliari mici, hipotonie si atonie veziculara, colici biliare. Efectul colagog se evidentiaza atât prin normalizarea valorilor bilirubinei, cât si a colesterolului. De asemenea, rostopasca, la fel ca pelinul, stimuleaza secretia pancreatica si in cadrul acesteia, in primul rând secretia de lipaza si amilaza.

 Protejarea unor enzime cu specificitate hepatica indica totalul alcaloidic si preparatele brute din Chelidonium majus ca medicament hepatoprotector. Au mai fost puse in evidenta proprietatile lipotrope, hipolipemiante, hipocolesterolemiante, antilitogenice, antispastice, analgezice. Dupa cum s-a mai aratat, totalul alcaloidic si unele componente alcaloidice prezinta actiune anti-bacteriana, iar cheleritrina si san-guinarina si actiune antifungica.

 Rostopasca intra in compozitia ceaiurilor hepatice, precum si a unui numar foarte mare de preparate farmaceutice. In ultimii ani, preparatele de rostopasca sunt tot mai frecventt folosite ca antispastice in afectiunile hepatice si biliare.

 In medicina populara se foloseste pentru tratamentul icterului, iar sucul proaspat de planta e bun pentru extirparea negilor (veruci), prin aplicarea latexului in strat gros, lasându-se cât mai mult timp si repetând operatia de multe ori. Considerându-se verucile de origine virotica, efectul antiviral al plantei constituie singurul domeniu de aplicare al rostopascai, necontroversat. Totodata, asocierea alcaloizilor din rostopasca cu ulei de catina alba a condus la rezultate remarcabile in unele afectiuni dermice.

 Preparate pentru uz intern:

 – Pulberea de rostopasca. Partile aeriene, inflorite si uscate, se macina fin cu râsnita de cafea; daca mai ramân bucati nemacinate, se face o cernere. In principiu, doza la adulti este de un vârf de cutit (0,5 g) de 3 ori pe zi. Pulberea se tine sub limba timp de 10-15 minute, apoi se inghite cu putina apa. La copiii intre 6 si 12 ani, doza se injumatateste, iar la copiii de 2-6 ani, se aduce la o treime sau chiar la un sfert.

 – Tinctura de rostopasca. Rostopasca uscata se macina cu râsnita de cafea pâna se obtine o pulbere. Se pun 20 linguri de pulbere proaspat macinata intr-un litru de alcool de 75 (trei sferturi de litru de alcool alimentar de 96º, cu un sfert de litru de apa). Se lasa sa macereze 10 zile, agitându-se zilnic vasul. In final se stoarce, se filtreaza si se toarna in sticlute mici, inchise la culoare.

 – Infuzia de rostopasca. Pentru obtinerea a 1/2 litru, se pune 1 lingurita de planta maruntita (pulbere obtinuta cu râsnita electrica de cafea) cu 250 ml de apa calduta (la 40ºC) intr-o cana si se lasa la macerat 8-12 ore. Dupa macerare se filtreaza produsul, iar pulberea de planta ramasa dupa filtrare se pune la infuzat in 250 ml de apa fierbinte timp de 15-30 de minute.

 Infuzia se filtreaza, se racoreste (asa incât sa ajunga la 40-60ºC) si apoi se combina cu maceratul anterior obtinut. Se consuma in termen de 24 de ore (cu conditia sa fie pastrata la maximum 10ºC).

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Cultura banateana în actiune

Urmatorul Articol

Inteligenta tacuta a adâncurilor

Articole Similare

Consultatii fara plata

Cea mai frecventa boala articulara

11 noiembrie 2025

Osteoartrita se caracterizeaza printr-o „durere mecanica”, din ce în ce mai accentuata...

Consultatii fara plata

Când Soarele nu mai „livreaza” suficienta vitamina D…

11 noiembrie 2025

Sezonul rece, respectiv toamna si iarna, nu înseamna doar traditionalul belsug de...

Consultatii fara plata

Beneficiile orei standard permanente

27 octombrie 2025

Schimbarea anuala a orei oficiale are la baza ratiuni exclusiv economice, care...

Consultatii fara plata

Tratament modern contra durerilor de spate

27 octombrie 2025

Combinatiile dintre terapia cognitiv-comportamentala, mindfulness si exercitiile fizice au devenit unele dintre...

Consultatii fara plata

Când „dulcele” devine amar

15 octombrie 2025

Atrasi de produsele comestibile cu gust dulce, copiii fiind cei mai rasfatati...

Consultatii fara plata

Higheghe si vin

6 octombrie 2025

În Piata Unirii din Oradea, aproximativ 600 de dansatori din 20 de...

Urmatorul Articol

Inteligenta tacuta a adâncurilor

Un straniu univers flamand

Sinaiul, legatura naturala dintre doua continente, Asia si Africa

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

6 noiembrie 1494 – S-a nascut sultanul Soliman Magnificul

11 noiembrie 2025

Soliman Magnificul, cunoscut si sub numele de Soliman I, a fost unul...

Citeste mai departe
Blitz

Filme de Oscar despre laureatii cu… Nobel!

11 noiembrie 2025

De la savanti care au schimbat cursul stiintei pâna la lideri care...

Citeste mai departe
Blitz

Tinutul Momârlanilor, Tara dintre Jiuri

11 noiembrie 2025

Cunoscuta si ca Tinutul Momârlanilor, o denumire de suflet pentru locuitorii zonei,...

Citeste mai departe
Femina Club

Pasi esentiali

11 noiembrie 2025

Un adevar ce nu poate fi ignorat este acela ca pielea din...

Citeste mai departe
Femina Club

Pateuri cu sardele

11 noiembrie 2025

Un pachet cu aluat de pateuri. Umplutura: o conserva cu sardele, piper....

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 10-16 noiembrie 2025

11 noiembrie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Saptamâna aceasta va fi una care va va multumi pentru...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.