• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 17 decembrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 17 decembrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Editurile se plâng (si nu numai la noi) ca o duc tot mai greu, dar cartile apar.

Editurile se plâng (si nu numai la noi) ca o duc tot mai greu, dar cartile apar.

15 aprilie 2004
in Glob
A A

          Economistul Mihai Eminescu
          
          Editura Cartea Universitara a lansat recent cartea Economistul Mihai Eminescu, scrisa de Radu Crisan. Nimeni nu si-l poate închipui pe poetul national stând la un birou de lemn mâncat de cari, cu mânecute negre, încercând sa ordoneze, cu ajutorul unui creion chimic, coloanele pline de cifre.

          Economistul Mihai Eminescu
          
          Editura Cartea Universitara a lansat recent cartea Economistul Mihai Eminescu, scrisa de Radu Crisan. Nimeni nu si-l poate închipui pe poetul national stând la un birou de lemn mâncat de cari, cu mânecute negre, încercând sa ordoneze, cu ajutorul unui creion chimic, coloanele pline de cifre. Radu Crisan se înhama la o grea munca de documentare, pentru a ne dezvalui aceasta latura mai putin cunoscuta a autorului „Luceafarului”. Atentia atât de ascutita a lui Eminescu se opreste nu doar asupra cifrelor, ci, uneori, chiar si asupra economiei nationale din vremea sa. „Prevestitorii decadentei bat în zadar la poarta luarii noastre aminte. În zadar medicul recrutor constata degenerarea rasei române, perceptorul saracia ei, învatatorul ignoranta, economistul ineptia ei produsa în mod artificial – noi urmam, ca bizantinii decazuti, a taia întelesul cuvintelor în doua si, cum pentru acestia vorba filioque era pretextul de razboi civil si de împarecheri, tot astfel la noi vorba liberalism constituie pretextul sub care o ceata de negustori de principii monopolizeaza si nimicesc puterile întregei tari”, scrie el într-un articol din 2 iulie 1882. Similitudinea cu zilele noastre nu poate fi explicata decât ori prin faptul ca Eminescu este un gânditor universal, ori prin faptul ca, de mai bine de un secol, am ramas întepeniti în metehne vii si împaiate.
          
          Evanghelistul Ioan
          
          O întâlnire cu unul dintre cei patru evanghelisti ar fi ceva si mai si, decât datul nas în nas cu un „omulet verde” venit din Univers, care nici macar n-are habar ce e aia un uni-vers. În schimb, câte nu ne-ar putea spune evanghelistul Ioan! El este singurul, dintre cei patru, care ne povesteste cu lux de amanunte ultimele luni din viata lui Iisus. El vrea sa ne demonstreze ca a fost ultimul martor care l-a vazut pe Iisus. El pune în gura lui Iisus discursuri si doctrine dragi mai curând autorului, decât Mântuitorului. Uneori, amintirile lui Ioan sunt puse în umbra de discursuri înflacarate, facându-si aparitia un limbaj mistic complet nou, de care nici una dintre celelalte trei Evanghelii n-are idee: „lume”, „adevar”, „viata”, „lumina”, „întuneric”. „Daca Iisus ar fi vorbit cu adevarat în stilul evanghelistului Ioan, spune Ernest Renan în Viata lui Iisus, cum se explica faptul ca ascultatorii sai au stiut atât de bine sa pastreze acest secret”? Asta este întrebarea „incomoda” pe care i-as pune-o evanghelistului Ioan, daca el ar aparea într-un talk-show teve, la o ora de vârf („Marea Evanghelie a lui Ioan” de Jakob Lorber, la Editura Shambala).
          

ShareTweet
Articolul precedent

Sarmalute

Urmatorul Articol

Viermele vietii, in calea mortii

Articole Similare

Glob

Metoda moderna de traducere a manuscriselor antice

15 decembrie 2025

Cercetatorii din Israel spera sa faca noi descoperiri despre istoria evreilor prin...

Glob

Fluierul „politistului” antic

8 decembrie 2025

Un fluier vechi de 3.300 de ani, sculptat dintr-un os de deget...

Glob

Astronautii chinezi gatesc în spatiu

3 decembrie 2025

Cuptorul cu aer cald livrat la bordul statiei spatiale chineze de capsula...

Glob

Artizani de cochilii

23 noiembrie 2025

Oamenii de stiinta au descoperit la Charente-Maritime, în sud-vestul Frantei, cel mai...

Glob

Marele Muzeu Egiptean

18 noiembrie 2025

Muzeul, care a fost inaugurat oficial la Cairo, prezinta cele mai emblematice...

Glob

Degradare în leaganul civilizatiei

11 noiembrie 2025

Autoritatile din Irak trag un semnal de alarma în ceea ce priveste...

Urmatorul Articol

Caramel

Prajitura in alb si negru

Cornulete cu crema de nuci

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

11 decembrie 969 – Asasinarea împaratului bizantin Nicefor al II-lea

15 decembrie 2025

Nicefor al IIlea Focas (Nikeforos Fokas) a domnit ca împarat bizantin între...

Citeste mai departe
Blitz

Cele mai bune filme despre Frankenstein

15 decembrie 2025

Savantul Frankenstein si creatura sa monstruoasa au captivat generatii întregi, dand nastere...

Citeste mai departe
Blitz

Enciclopedie a provinciei

15 decembrie 2025

Primul volum al trilogiei „Encyclopaedia Bannatica”, semnat de medicul timisorean Adrian Badescu,...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Alimente sanatoase pentru vasele de sânge

15 decembrie 2025

Consumul excesiv de alimente procesate sau de grasimi nesanatoase poate duce la...

Citeste mai departe
Femina Club

Stralucire si luminozitate

15 decembrie 2025

Exista multiple „trucuri” la care e bine sa apelati pentru a da...

Citeste mai departe
Femina Club

Legume cu smantana

15 decembrie 2025

1 kg legume fierte, 250 ml smantana, 30 g faina, sare, 50...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.