• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 26 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 26 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Mancare si prejudecata

Mancare si prejudecata

20 iunie 2007
in Remedii naturale
A A

Dintotdeauna, alimentelor li s-au atribuit virtuti fanteziste. Ciocolata, considerata candva un tezaur de binefaceri, a fost ulterior respinsa, ca un aliment daunator. Azi, beneficiem de mijloace avansate, spre a verifica trasaturile alimentelor. Sa vedem de ce reputatie se bucura cateva dintre cele mai obisnuite produse alimentare.

Pestele ne face inteligenti

Ce bine-ar fi, daca tacuta vietate ar fi garant al unei gandiri umane de top! Din pacate insa nu e suficient sa mancam peste cu nemiluita, ca sa ajungem rapid capabili de a ne masura forta materiei cenusii cu cea a unui Einstein. Originea acestei idei nu e clara. Se presupune ca tine de bogatia reala in fosfor a carnii de peste: 250 miligrame la 100 grame; elementul respectiv face parte din principalele „ingrediente” ale creierului.

Totusi, chiar si daca pestele nu contribuie la dezvoltarea inteligentei, ramane un aliment foarte valoros, bogat in proteine si sarac in grasimi, care trebuie sa detina un loc important in hranirea noastra – folosit de cel putin doua-trei ori pe saptamana. In special daca e gras, pestele contribuie in mod foarte eficace la lupta impotriva maladiilor cardiovasculare, datorita prezentei unui acid gras destul de rar intalnit. Trebuie stiut ca, in pofida oricaror tentatii excentrice, nu e deloc sanatos consumul de peste crud, deoarece in carnea respectiva se pot ascunde anumite larve care provoaca intoxicatii grave, larve omorate prin congelare si prin preparare la temperaturi ridicate.

Despre lactate, numai de bine?

Circula intr-o vreme ideea ca iaurturile ar duce la decalcifierea organismului, probabil pornindu-se de la faptul ca aciditatea sa ar distruge calciul. Nu numai ca e vorba despre o idee falsa, dar – dimpotriva – acest produs lactat reprezinta o sursa foarte importanta de calciu, deloc de neglijat in stabilirea meniurilor cotidiene.

Ramanand in acelasi domeniu, sa ne amintim ca branzeturilor topite li s-a construit candva faima de aliment favorabil scaderii in greutate, datorita impresiei gustative ca ar avea un continut de grasimi scazut. In realitate, situatia este exact inversa: cantitatea de apa relativ redusa si concentratia ridicata de grasimi fac ca produsul respectiv sa fie recomandat spre consum in cantitati limitate drastic, in cazul persoanelor care tin diete de scadere in greutate.

Carne si cafea cu lapte

Painea si carnea rosie beneficiaza de un gen de recomandari aparte, datorita unei bogate simbolistici cultivate in mentalitatea colectiva. Carnea, de pilda, e strans legata de notiunea de forta si de virilitate, ceea ce explica si apetitul unor barbati pentru friptura „in sange”. Totusi, ea nu prezinta nici un fel de virtuti deosebite din punct de vedere nutritional, culoarea sa neascunzand vreun simbol „original”, ea datorandu-se unui pigment numit myoglobina. Ceea ce ramane important pentru sanatatea noastra este continutul remarcabil de proteine al carnii, fie ea rosie sau alba.

In ce priveste cafeaua cu lapte, nu putini sunt cei convinsi ca aceasta combinatie ar fi ca o otrava. Lucru cu totul nereal. E adevarat, se digera mai greu, deoarece laptele, in prezenta cafelei, se coaguleaza in stomac sub forma de cheaguri mici, care fac dificila asimilarea sa. Dar e o senzatie trecatoare, de jena, fara vreo influenta asupra sanatatii noastre. Pe de alta parte, sa nu omitem amanuntul ca respectivul amestec reprezinta, pentru multe persoane, singura ocazie din cursul zilei de a bea putin lapte.

Nutritionistii mentioneaza ca e un amanunt important, deoarece, cu sau fara cafea, laptele este indispensabil intretinerii scheletului si dintilor, datorita aportului sau de calciu. In concluzie, inainte sa ne lasam viata si sanatatea in voia prejudecatilor, cel mai bine e sa ne informam temeinic, pentru a sti cat adevar sau cate erori ascund acestea.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Ocean’s 13: Gasca nebuna nu se teme de ghinioane

Urmatorul Articol

Durerea de stomac, o necunoscuta celebra

Articole Similare

Remedii naturale

Biserica Sfantul Spiridon – Iasi

30 mai 2022

Monument de arhitectura, Biserica Sfantul Spiridon din Iasi a fost construita intre...

Remedii naturale

“Negrilica”, leacul lui Dioscoride

2 mai 2018

Celebrul medic grec Dioscoride, care era si farmacolog, si botanist, chirurg in...

Remedii naturale

Ce puteti face, daca…

7 martie 2018

...aveti transpiratie urat mirositoare. Se amesteca, în parti egale, apa si otet...

Remedii naturale

Ce puteti face, daca…

5 martie 2018

...va cade parul. Puneti 100 g de busuioc proaspat intr-un litru de...

Remedii naturale

Banana – fructul antistres

21 februarie 2018

Daca pana prin anii 90 bananele constituiau chiar un exotism alimentar in...

Remedii naturale

Bucataria si materiile prime naturale

14 februarie 2018

Asa cum industria farmaceutica de astazi isi datoreaza reusitele practicilor terapeutice traditionale,...

Urmatorul Articol

Durerea de stomac, o necunoscuta celebra

Valurile de migratii in America

Indigestie pe stomacul gol

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

19 iunie 1953 – Executia sotilor Rosenberg

23 iunie 2025

În seara zilei de 19 iunie 1953, închisoarea Sing Sing din New...

Citeste mai departe
Blitz

Tom Cruise, actor si cascador

23 iunie 2025

Într-o epoca în care efectele speciale generate pe calculator domina industria cinematografica,...

Citeste mai departe
Blitz

Milenii de exploatare a sarii

23 iunie 2025

Rezultatele a 20 de ani de cercetare arheologica în vechea zona de...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Urgente pe canicula

23 iunie 2025

Este foarte limpede ca transformarile climatice anuntate de meteorologi au si o...

Citeste mai departe
Femina Club

„Secretele” rujurilor

23 iunie 2025

Pentru a fi... senzuale, netede si catifelate, buzele se îngrijesc la fel...

Citeste mai departe
Femina Club

Rizoto cu limba de vitel

23 iunie 2025

O ceasca orez, o limba de vitel, o ceapa, 1 morcov, 1...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.