• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 25 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 25 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Balans intre placere si sanatate

Balans intre placere si sanatate

18 iulie 2007
in Glob
A A

In contextul unei degringolade mondiale, la nivel politic, social etc., omul e derutat si sub aspectul… optiunii alimentare. Abundenta produselor, a sloganurilor publicitare il propulseaza intr-o lume provocatoare, dar plina de ametitoare semne de intrebare.  Ne aflam intr-un supermarket inarmati cu un portofel sau un card si, eventual cu o lista de cumparaturi.

Suntem in fata unui stand cu sticle de ulei produs de mai multe firme. Unele marci ne sunt necunoscute. Ce ulei vom alege? La standul cu margarina ne aflam in aceeasi situatie. Vom pune in cos un produs cunoscut, pe care l-am folosit, sau vom opta pentru unul nou? Sa mergem mai departe. Mai toate produsele alimentare ne fac cu ochiul. Au ambalaje si etichete cu mesaje seducatoare: „bun pentru inima”; „intareste oasele”; „bogat in fibre”; „ajuta digestia”; „scade nivelul colesterolului” „bogat in antioxidanti” etc. Aceste mesaje pe care specialistii le numesc „alegatii nutritionale” sau „de sanatate”, ne seduc. Aceasta e si scopul lor.

Pentru cateva clipe, avem senzatia ca ne aflam intr-o farmacie si nu intr-un magazin alimentar. Clipe in care uitam si de atat de controversatele E-uri. Si, mergand mai departe, de incetosatele reglementari privind folosirea de catre producatori a aditivilor nutritionali. Dincolo de seductie, ramane degringolada, in conditiile in care nutritionistii, ne sfatuiesc, ne avertizeaza, contrazicandu-se, in unele cazuri, si asta pentru ca incertitudinile oamenilor de stiinta persista.

Dar, in acelasi timp, mizand pe certitudini, intind o mana de ajutor consumatorilor prin elaborarea unor „manuale”, ghiduri de cumparaturi, (in unele tari dezvoltate) care ne ajuta sa ne orientam mai bine in hatisul produselor alimentare. Si din care nu lipsesc listele cu interdictii. Si cu recomandari generice de genul: Sa mancam cu „capul” si nu cu „ochii”. Mai ales cand suntem atrasi de alimentele industriale.

Alimente care favorizeaza in primul rand obezitatea. In 1961, numarul kilocaloriilor consumate de o persoana pe zi in tarile europene era de 2300. In anul 1998, de 2800. Iar daca tinem cont de previziunile expertilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii reuniti la Istanbul in noiembrie 2006, in 2015 numarul caloriilor va ajunge la 3000! Din aceasta perspectiva, nutritionistii sunt mereu in alerta. Din pacate, „rezistenta” consumatorilor pofticiosi le descrediteaza recomandarile.

Semnalele de alarma. Impingand lucrurile mai departe, putem avansa ideea ca, in linii mari, nu ne vindecam de boli hranindu-ne, dar, cu siguranta, putem impiedica sau intarzia aparitia unor maladii. Cenzurandu-ne poftele si aplecand urechea la sfaturile pertinente ale nutritionistilor.

DORIN M|RAN

ShareTweet
Articolul precedent

Helsinki – orasul lui Sibelius

Urmatorul Articol

Salata de rosii cu cascaval si oua

Articole Similare

Glob

Pariu „nebunesc”

23 iunie 2025

Construirea unei capele romanice, a unui claustru si, apoi, a unei mari...

Glob

Pâine straveche

16 iunie 2025

O pâine a carei vechime a fost estimata la aproximativ 5.000 de...

Glob

De ce dintii umani sunt sensibili la frig si la durere?

9 iunie 2025

Poate pentru ca ei sunt mostenirea unor organe senzoriale care aveau, la...

Glob

Copiii, rol esential în societatile preistorice

2 iunie 2025

Un nou studiu realizat de o echipa de cercetatori israelieni a ajuns...

Glob

Tortilla conservata fara refrigerare

26 mai 2025

Aplecata peste un microscop, cercetatoarea Raquel Gomez priveste microorganismele care permit conservarea...

Glob

Descoperire la fortareata Tell Abu Saifi

19 mai 2025

Accesul spre marea fortareata antica egipteana din nordul desertului Sinai se facea...

Urmatorul Articol

Salata de rosii cu cascaval si oua

Spaghete tiroleze

Spuma de mere cu frisca (reteta elvetiana)

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

19 iunie 1953 – Executia sotilor Rosenberg

23 iunie 2025

În seara zilei de 19 iunie 1953, închisoarea Sing Sing din New...

Citeste mai departe
Blitz

Tom Cruise, actor si cascador

23 iunie 2025

Într-o epoca în care efectele speciale generate pe calculator domina industria cinematografica,...

Citeste mai departe
Blitz

Milenii de exploatare a sarii

23 iunie 2025

Rezultatele a 20 de ani de cercetare arheologica în vechea zona de...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Urgente pe canicula

23 iunie 2025

Este foarte limpede ca transformarile climatice anuntate de meteorologi au si o...

Citeste mai departe
Femina Club

„Secretele” rujurilor

23 iunie 2025

Pentru a fi... senzuale, netede si catifelate, buzele se îngrijesc la fel...

Citeste mai departe
Femina Club

Rizoto cu limba de vitel

23 iunie 2025

O ceasca orez, o limba de vitel, o ceapa, 1 morcov, 1...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.