In prezent, 18 milioane de persoane din întreaga lume sunt victime ale maladiei Alzheimer, ceea ce reprezinta 5% din populatia în vârsta de peste 65 de ani
Se estimeaza ca în viitorii 10 ani, cifra se va dubla, ca urmare a cresterii duratei de viata a populatiei din tarile industrializate.
Boala Alzheimer este o afectiune degenerativa a sistemului nervos central care apare, în general, dupa vârsta de 60 de ani si reprezinta cauza cea mai frecventa a sindromului dementei senile.
In prezent, 18 milioane de persoane din întreaga lume sunt victime ale maladiei Alzheimer, ceea ce reprezinta 5% din populatia în vârsta de peste 65 de ani
Se estimeaza ca în viitorii 10 ani, cifra se va dubla, ca urmare a cresterii duratei de viata a populatiei din tarile industrializate.
Boala Alzheimer este o afectiune degenerativa a sistemului nervos central care apare, în general, dupa vârsta de 60 de ani si reprezinta cauza cea mai frecventa a sindromului dementei senile. Boala debuteaza prin tulburari de memorie, adesea subestimate de persoana în cauza sau de membrii familiei sale, fiind considerate consecinte normale ale procesului de îmbatrânire a organismului. Dar, nu dupa foarte mult timp, apar si alte neplaceri si se manifesta în incapacitatea de a mai efectua anumite activitati cotidiene; persoana în cauza nu mai stie când si cum trebuie sa-si ia medicamentele, nu mai e în stare sa-si administreze bugetul personal si sa foloseasca în mod corect banii la cumparaturi, nu mai e capabila sa utilizeze telefonul sau mijloacele de transport în comun…
De ce se întâmpla toate astea? Cauza nu este pe deplin cunoscuta, dar cercetarile de pâna acum evidentiaza faptul ca declansarea si evolutia maladiei Alzheimer se caracterizeaza prin fabricarea la nivelul creierului a unor depozite de substanta proteica, suspectata ca ar ucide celulele cerebrale. Din punctul de vedere a numerosi oameni de stiinta maladia Alzheimer, care evolueaza ca o boala cronica, din pacate fara sa beneficieze, deocamdata, de un tratament eficient, poate fi asemanata cu o forma de cancer.
Si totusi, cauza, factorii de risc, mecanismele bolii încep sa fie descifrate. Bunaoara, un recent studiu olandez emite ipoteze legate de factorii care ar facilita aparitia maladiei Alzheimer: bolile cardiovasculare se asociaza în general cu diminuarea functiilor cognitive (memorie, atentie, orientare etc.), simptome care, în ultima instanta, guverneaza dementa senila indusa de Alzheimer. Pornind de la aceste observatii, cercetatorii sugereaza tratamentul factorilor de risc de acest tip, specifici bolilor cardiovasculare, în speranta prevenirii aparitiei maladiei Alzheimer. Concret, îngrijirea corecta a bolnavilor cu hipertensiune arteriala sau cu ateroscleroza ar putea micsora numarul persoanelor ce risca sa faca Alzheimer.
Alte cercetari se orienteaza catre reducerea riscurilor generate de menopauza, prin punerea la punct a unor tratamente hormonale de substitutie (estrogeni). De câtiva ani încoace, numeroase studii îsi opresc atentia asupra posibilului efect protector al unor medicamente antiinflamatoare vizavi de maladia Alzheimer. Autorii acestei ipoteze estimeaza ca riscurile ar putea sa fie reduse cu 50%.
Cea mai revolutionara ipoteza Unul dintre cele mai recente studii privind cauzele declansarii maladiei Alzheimer apartine unui grup de chimisti din Texas care sustin ca boala ar fi favorizata de excesul de colesterol, care, antrenând un întreg complex chimic, ataca ireversibil celulele creierului, consecintele fiind legate îndeosebi de afectarea memoriei si a capacitatii cognitive ale omului. Asemanator afirmatiilor cercetatorilor olandezi, americanii emit ipoteza ca boala e provocata de crearea unei proteine, cunoscuta deja sub denumirea de „placa senila”. Aceasta genereaza un proces biochimic, ce duce la distrugerea neuronilor. Chimistii texani sustin ca, daca nivelul colesterolului este mentinut la limite normale, posibilitatile de atac asupra neuronilor din partea placilor senile scad semnificativ. Si, cum un medicament eficient în tratarea bolii înca nu a fost pus la punct, una din modalitatile de a diminua riscul de îmbolnavire este adoptarea unei diete cât mai saraca în colesterol.
Longevitatea la îndemâna noastra
Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...
Comentarii