• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 26 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 26 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Frigul conserva alimentele dar le poate si distruge

Frigul conserva alimentele dar le poate si distruge

18 aprilie 2007
in Consultatii fara plata
A A

O problema esentiala privitoare la alimentatia noastra o reprezinta pastrarea produselor prelucrate si a celor neprelucrate, o anumita perioada de timp. Majoritatea populatiei are venituri care nu-i permit sa manânce, de pilda, la restaurant, iar hrana de tip fast-food s-a dovedit a avea si efecte nefaste asupra organismului. Una dintre cele mai folosite metode de conservare a alimentelor este cu ajutorul temperaturilor scazute, aplicata de peste patru milenii in Europa, dar si in alte zone ale lumii. Totusi, in anumite situatii, frigul poate si sa anuleze din calitatile produselor astfel pastrate, care, daca vor fi consumate, vor actiona negativ asupra sanatatii noastre.

Refrigerarea – un proces limitat

De obicei, refrigerarea produselor alimentare se face la temperaturi cuprinse in intervalul 0-4ºC. Se urmaresc astfel mai multe efecte: oprirea dezvoltarii unor bacterii patogene si a productiei de toxine la unele din ele; reducerea vitezei unor reactii chimice (oxidare, hidrolitice); diminuarea unor procese fizice si fiziologice (deshidratare, respiratie, transpiratie). Sub limita de 0ºC intervine congelarea, iar peste 4ºC se dezvolta bacterii ce pot provoca toxiinfectii alimentare.

Accentuam ideea ca prin refrigerare doar se intârzie deteriorarea alimentelor, nu se stopeaza, deci acestea pot fi pastrate in frigider pentru consum pe o perioada limitata. Ne referim in special la carnuri, mezeluri proaspete, legume si fructe, sucuri etc. Foarte important este ca produsul pus la refrigerare trebuie sa fie salubru, altfel frigul stabilizând microorganismele cu actiune daunatoare. De asemenea, pentru a se evita inmultirea germenilor de alterare si patogeni, se impune aplicarea cât mai rapid a refrigerarii. Un amanunt mai putin constientizat, insa util de stiut, este ca intre temperatura partii din exteriorul produsului si cea a interiorului exista o diferenta, astfel ca si conservarea se va realiza diferentiat, o refrigerare corecta durând intre 8 ore (rapida) si 18 ore (lenta).

Inghetarea se face selectiv

Pentru ca un aliment sa fie pastrat la frig mai mult timp, se recurge la congelare (sub 0ºC, de obicei catre -18º), care asigura calitatile acestuia chiar si mai mult de câteva luni. Activitatea microorganismelor se reduce considerabil, iar unele pot fi si distruse. Efectul respectiv incepe de la -10ºC, iar in cazul drojdiilor si al mucegaiurilor de la -18ºC. Datorita continutului de apa al alimentelor, prin congelare li se mareste usor volumul, in medie cu 6%. Nu insa orice asemenea produs se preteaza la conservarea prin inghet.

Va prezentam o lista intocmita de specialisti, cu cele mai intrebuintate alimente care se pot pastra astfel: carnuri si produse de abator (speciile de la care provin conteaza numai pentru a se tine cont de faptul ca intre ele difera temperaturile de refrigerare si de congelare), produse proaspete din carne, lapte si produse lactate, oua si produse din oua, pâine si aluaturi, produse de patiserie, creme desert, serbeturi, inghetata, legume (cartofi, spanac, mazare, fasole verde, conopida, porumb dulce – toate, spalate si taiate in bucati), fructe (mere, piersici, zmeura, capsuni – eventual, in sirop de zahar), acid citric s.a.

Carnea, produs cu pretentii

Unul dintre cele mai importante produse alimentare supuse refrigerarii si congelarii este carnea, care are si o sensibilitate aparte, in ce priveste pastrarea in timp a gustului, mirosului, culorii, continutului de substante nutritive etc. Frigul ajuta acest proces pozitiv, cu câteva conditii: carnea sa provina de la animale sanatoase, sa fie proaspata, produsele derivate sa fie prelucrate igienic si sa nu contina sânge, piele, par, continut gastro-intestinal sau alte impuritati.

Durata completa a refrigerarii (când temperatura la os ajunge la +2, +4ºC) este cuprinsa intre 20 si 30 de ore, la umiditatea aerului de 98-90%. La congelare, trebuie tinuta sub control formarea cristalelor de gheata in tesuturi, deoarece, daca sunt foarte mari, vor determina la decongelare scaderea drastica a valorii nutritive si pierderea unor calitati naturale ale carnii. Din acelasi motiv, nu se recomanda decongelarea si recongelarea repetata a acestui gen de produse alimentare. O discutie de cu totul alta natura se poate purta pe tema, foarte putin abordata in mod serios, a toxinelor eliberate in carne in momentul sacrificarii animalelor.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Terapie de bucatarie

Urmatorul Articol

Adam si Eva vor fi resuscitati

Articole Similare

Consultatii fara plata

Urgente pe canicula

23 iunie 2025

Este foarte limpede ca transformarile climatice anuntate de meteorologi au si o...

Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Consultatii fara plata

Stresul, la originea urticariei?

2 iunie 2025

Caderea parului, tensiune musculara, probleme ale stomacului... Stresul poate provoca o multime...

Consultatii fara plata

„Mitul” celor doi litri de apa

26 mai 2025

Diverse surse medicale au creat un mit referitor la consumul zilnic de...

Consultatii fara plata

Semne ale abuzului de zahar

19 mai 2025

Zaharul are o reputatie proasta: stomac deranjat, iritabilitate si letargie sunt avertismente...

Urmatorul Articol

Adam si Eva vor fi resuscitati

Chelner, nu-mi trezi clientii!

Belvedere – cetate a artelor

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

19 iunie 1953 – Executia sotilor Rosenberg

23 iunie 2025

În seara zilei de 19 iunie 1953, închisoarea Sing Sing din New...

Citeste mai departe
Blitz

Tom Cruise, actor si cascador

23 iunie 2025

Într-o epoca în care efectele speciale generate pe calculator domina industria cinematografica,...

Citeste mai departe
Blitz

Milenii de exploatare a sarii

23 iunie 2025

Rezultatele a 20 de ani de cercetare arheologica în vechea zona de...

Citeste mai departe
Femina Club

„Secretele” rujurilor

23 iunie 2025

Pentru a fi... senzuale, netede si catifelate, buzele se îngrijesc la fel...

Citeste mai departe
Femina Club

Rizoto cu limba de vitel

23 iunie 2025

O ceasca orez, o limba de vitel, o ceapa, 1 morcov, 1...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 23-29 iunie 2025

23 iunie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Sunteti pregatiti sa luati initiativa si sa mergeti dupa ce...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.