Numeroase cauze pot fi invocate in incomoda senzatie de „picioare grele”, cu care probabil multi dintre dvs v-ati confruntat. De obicei, ea evolueaza progresiv pe parcursul zilei, pentru ca seara sa atinga pragul maxim. Daca suferinta apare dimineata, e vorba mai degraba de o problema neurologica, ce necesita un tratament special. Ce putem face pentru a scapa de chin, in cazul clasic de „picioare grele”?
Uneori, caldura dauneaza
Apartamentele incalzite in exces iarna, caldurile estivale, statul in picioare si mersul pe jos mult timp, de-a lungul zilei – iata câteva cauze ale suferintelor picioarelor noastre. Uneori, ele par adevarate pietre de moara atârnate de trup, ducând la o stare de epuizare generala. Categoria cea mai afectata din acest punct de vedere o reprezinta femeile, din cauza variatiilor hormonale care influenteaza circulatia sângelui. Daca adaugam lipsa exercitiului fizic sau perioada de sarcina, vom avea un tablou si mai clar al aparitiei si agravarii afectiunii respective.
Marea majoritate a problemelor referitoare la „picioarele goale” sunt de origine venoasa. Functia venelor este aceea de a conduce sângele catre inima. Ele se grupeaza in doua retele, dintre care una, profunda, traverseaza muschii picioarelor si ai coapselor. Cealalta, situata sub piele, canalizeaza irigatia superficiala si – din cauza ca e constituita din numeroase vene mici – e considerabil mai fragila decât prima. Cele doua retele se afla conectate intre ele.
Un sistem „mecanic” complex
Pentru ca sistemul sa fie „performant”, fiecare vena are in structura sa interioara un fel de supape care se deschid pentru a lasa debitul sangvin sa circule de jos in sus si se inchid când fluxul circula in contrasens. Atunci când venele nu sunt suficient de incordate, pentru o functionare optima, cele doua portite ale supapei nu se mai ating (apare insuficienta valvulara), astfel ca permit refluirea sângelui si consecinta e ca presiunea sangvina creste acolo unde ar trebui sa fie scazuta.
Sistemul se blocheaza si lasa sa se filtreze apa in afara vaselor. Debitul saturat in venele din profunzime se evacueaza astfel catre ramificatiile fine de sub piele. Sub impactul cu respectivul debit puternic, venele superficiale se umfla, riscând sa dea nastere varicelor. Pe de alta parte, tesuturile (in special la nivelul jumatatii inferioare a picioarelor), prost irigate prin circulatia sangvina, pot fi marcate de pete vinetii. Daca nu sunt tratate, se evolueaza spre ulceratii. Examenul care permite vizualizarea sensului debitului sangvin in gambe si intensitatea sa este eco-Doppler. Datorita acestuia, se poate observa harta refluxului venos.
Tratamente si accesorii
Ca tratament foarte eficace este amintita tehnica numita Chiva, o metoda chirurgicala care permite interventia asupra fiecarui reflux venos. Prin anumite interventii specifice, chirurgul realizeaza o deviere a masei sangvine superficiale catre reteaua profunda, mai rezistenta. Venele cu functionare defectoasa, neutilizate, se golesc definitiv. Deseori insa, examenul eco-Doppler nu detecteaza un reflux sangvin in vene.
Atunci, inseamna ca senzatia de „picioare grele” e cauzata de un dezechilibru hormonal ce poate fi corectat prin tratament medicamentos. Flebotonicele, produse destinate imbunatatirii sistemului venos, se pare ca nu sunt considerate foarte eficiente de catre medici. Totusi, e sigur ca unele dintre ele, luate sub forma de cure, ajuta pacientul in perioadele sensibile (in timpul verii sau dupa statul in picioare timp indelungat; trebuie retinut ca expunerile la soare sunt contraindicate in insuficienta venoasa).
In fine, activitatea fizica si anumite „posturi” servesc deopotriva ca profilaxie si ca tratament impotriva „picioarelor grele”. Intr-o atmosfera supraincalzita, este recomandata purtarea de saboti ale caror talpi iau forma talpii piciorului. Intr-adevar, bolta plantara (scobitura labei piciorului) este irigata printr-un sistem venos foarte dens. Sandalele cu talpi de lemn fac un masaj pe venele respective la fiecare pas, favorizând propulsarea sângelui in sus. Seara, e bine ca persoana care are astfel de probleme sa stea culcata, cu picioarele sprijinite la o inaltime oarecare, pe perete.
Un sfert de ora in aceasta pozitie este suficient spre a relansa returul venos al sângelui, pentru mai multe ore. Exista si cazuri când poate aparea nevoia purtarii de ciorapi medicinali care, actionând printr-o suprapresiune din exterior, favorizeaza urcarea sângelui catre vasele superficiale. Persoanele care sufera de asemenea probleme trebuie totusi sa se adreseze unui flebolog, pentru a primi cele mai bune recomandari privitoare la tratamentul si la procedurile de abordat.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii