A inceput ziua de lucru si inca nu v-ati delectat cu cafeaua de dimineata? La un raspuns negativ, nu putini sunt cei care au drept argument starea de sanatate precara in special la nivelul inimii si al circulatiei sangvine. De mai multi ani insa, unii producatori ai acestei bauturi energizante ispititoare au venit pe piata cu o solutie oarecum de compromis. Si numerosi romani folosesc din ce in ce mai multe sortimente de cafea decofeinizata pentru a evita efectele cofeinei, printre cei dintai consumatori aflandu-se persoanele care au probleme cu calciul, deloc putine la numar. Simtim de pilda ca ne prabusim in plina strada sau, chiar daca nu se intampla asa ceva, calciul nostru este intotdeauna la limita de jos a normalului, deci este clar ca trebuie sa evitam cofeina. Asa ca deseori alegem produsul decofeinizat, amagindu-ne ca vom savura gustul cafelei adevarate fara sa suferim ca aceasta ne-ar lipsi cu adevarat. Se pare insa ca si acest tip de cafea ne rezerva cateva surprize.
Nu puteti sa adormiti seara pentru ca pe parcursul zilei ati baut prea multa cafea si va ganditi imediat sa luati masuri de eliminare a factorilor care va tin treaz, incepand o "cura" de cafea decofeinizata. Dar chiar stiti ce contine? Pentru a indeparta cofeina, exista mai multe metode, iar in anumite cazuri sunt folositi solvanti. Si retineti: atunci cand vorbim despre o interventie chimica exterioara, aceasta nu e niciodata o veste buna pentru sanatate. Pe de alta parte, in pofida a ceea ce se spune si se crede de obicei, cafeaua decofeinizata nu e in totalitate lipsita… de cofeina. De aceea, daca veti consuma o cantitate suficient de mare, puteti ajunge rapid sa atingeti nivelul de cofeina dintr-o cafea normala!
In mod logic, intr-o asemenea situatie veti suferi si efectele deja cunoscute. Asadar, sa nu fiti surprinsi daca, de pilda, inca nu puteti dormi asa cum va doriti si cum va asteptati. Cu alte cuvinte, cafeaua decofeinizata nu constituie rezolvarea acestei probleme, astfel ca mai bine beti o cafea-surogat din cereale.
Dar sa ne intrebam ce se intampla daca sortimentul despre care vorbim ar fi chiar mai daunator decat cel normal? Ei bine, un studiu american a aratat exact acest lucru. Cercetatorii au impartit in trei grupe 200 de participanti: bautorii de cafea normala, cei ce consuma cafea decofeinizata si cei care beau "cafea" din cereale. Rezultatul: persoanele care au baut cafea decofeinizata si cafea normala in cursul experimentului au avut surpriza sa constate ca gradul de colesterol negativ a crescut mai mult la cei ce au baut cafea decofeinizata, fiind urmati indeaproape de cei ce au baut cafea normala. In acest caz, riscurile privind bolile cardiovasculare sunt mai ridicate, daca folositi cafea decofeinizata. Care este explicatia? Conform cercetatorilor, nici macar nu e la mijloc vreo stratagema negustoreasca ascunsa: pur si simplu, boabele din care se prepara cafeaua decofeinizata sunt de mai proasta calitate si contin mai multa grasime. Asadar, ar fi de preferat sa evitati abuzul de acest produs, ramanand mai degraba la "viciul" matinal vechi, cu o reducere de rigoare a cantitatii, daca nu puteti renunta cu totul la el!
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii