Colesterolul este un corp gras, esential pentru buna functionare a organismului uman, ce intra in „compozitia” membranelor celulare, a hormonilor etc. Dar, atunci cand valoarea lui in sange depaseste limita admisa, devine extrem de nociv pentru sanatatea inimii si a vaselor sangvine. Excesul de colesterol este primul pas catre un atac de cord, de aceea trebuie neaparat combatut, prin orice mijloace. Supravegherea alimentatiei este indispensabila. De asemenea, de mare ajutor sunt medicamentele.Mare atentie cum gatiti! Cea mai mare parte a colesterolului din organism este fabricata de ficat, iar restul provine din alimentele ingerate.
Asadar, prima masura si cea mai importanta in lupta cu colesterolul rau este schimbarea anumitor obiceiuri in ce priveste stilul de alimentatie. * Reduceti din dieta alimentele grase si folositi cat mai putine grasimi la gatit. Atentie la alimentele prea bogate in grasimi saturate: carne, branzeturi grase, mezeluri, alimente prajite, dulciuri, feluri de mancare semipreparate, in conserva, congelate. * Optati pentru stiluri de gatit mai dietetice: cu aburi, la gratar, in tigaia de teflon, in folie de aluminiu, prin fierbere in apa. Faceti sosuri pe baza de legume. * Consumati doar produse lactate degresate. * Imbogatiti-va dieta cu cat mai multe alimente bogate in omega 3: ulei de rapita, nuci, soia, fructe oleaginoase (alune, nuci, migdale), includeti pestele de cel putin trei ori pe saptamana in meniu (o data pe saptamana optati pentru un peste gras, precum macroul, somonul, sardinele, heringul, tonul, ansoa etc.). * Sporiti aportul de fibre, vitamine si antioxidanti: fructe si legume, paine integrala sau graham, usturoi, ceapa, ierburi aromatice. * Limitati consumul de alcool.
Recurgeti la suplimente alimentare
O cura de o luna, repetata la nevoie, se dovedeste de un real ajutor in reglarea nivelului colesterolului rau:
Fitoterapie: anghinare, ridiche neagra, fucus, papadie – sub forma de extract, cate o fiola pe saptamana.
Homeopatie: Cholesterinum 9 CH, o doza pe saptamana.
Oligoelemente: crom (0,01 pana la 0,03 mg/zi) pentru efectul sau hipolipemiant, seleniu (100-200 fig/ zi) pentru actiunea preventiva asupra stresului, oxidativ si siliciu (25 mg pe zi) pentru efectul sau drenant. Se pot asocia toate trei in forma lor solubila (fiole) intr-un litru de apa plata, de baut pe parcursul unei zile.
Sub forma naturala sau in capsule: ulei de peste din marile reci (sardine, somon), lecitina de soia, usturoi.
In ultima instanta, recurgeti la medicamente
Hipolipemiantele nu sunt indispensabile decat in cazul persoanelor care nu au constatat modificari ale nivelului colesterolului in urma regimului corect urmat vreme de trei saptamani. Cele doua clase de medicamente utilizate sunt statinele si fibratele. Statinele actioneaza reducand sintetizarea colesterolului de catre ficat, iar fibratele ajuta la eliminarea naturala a colesterolului. Aceste medicamente, prescrise in general pe viata, nu sunt, din pacate, lipsite de efecte secundare nedorite.
Ouale cresc nivelul colesterolului?
Una dintre ideile preconcepute despre dieta in caz de hipercolesterolemii este ca ouale ar determina cresterea nivelului grasimilor in sange. In realitate, acestea nu fac rau, cu conditia sa nu se depaseasca 3-4 pe saptamana (inclusiv cele folosite la gatit). De preferinta, consumati-le dimineata, neprelucrate prea mult (cu galbenusul moale, ochi, sau omleta simpla) pentru a nu distruge continutul de omega 3 si lecitina.
MIHAELA VLAD
Comentarii