Timp de mii de ani, „preotesele fecioare” vor juca un rol preponderent in conducerea Egiptului, beneficiind de o parte importanta a puterii regale. In 1881, o echipa de arheologi descopera in ascunzatoarea din Deir el-Bahari, sicriul lui Maatkare, printesa din cea de-a XXI-a dinastie. Aceasta sotie divina a lui Amon, a fost inhumata cu un mic corp mumificat. S-a presupus ca a murit la nastere. O analiza cu raze X a demonstrat faptul ca mumia era a unui babuin, animalul ei favorit. Onoarea acestei virgine, a fost astfel salvata.
Dansau si cantau pentru zeul lor
Sotiile divine ale lui Amon, „preotese fecioare”, au suscitat fantasme. Rolul lor ritual era paradoxal, acela de a stimula vigoarea solara, pulsiunea sexuala, pastrandu-si insa virginitatea. Prin ritual dans si cantece placute ochilor si urechilor divinitatii. Sunt reprezentate in postura de regine, impodobite cu bijuterii si coroana regala, beneficiind de cartuse ce le purtau numele.
Un zeu prosper…
Institutia acestor adoratoare ale lui Amon a fost fondata la inceputul Noului Imperiu. Pana atunci, Amon era un zeu modest venerat la Theba. In momentul in care acest oras e declarat capitala sub cea de-a XVIII-a dinastie, Amon devine regele zeilor, cultul sau impunandu-se in tot Egiptul. Dupa 1550 i.Ch., rolul femeilor egiptene in practicarea cultului zeului se intareste.
Cea de-a treia putere in stat
Functia de adoratoare e rezervata la inceput reginelor-mame. Institutia e dotata cu terenuri, bunuri materiale, servitori, administratori, dupa modelul haremului regal. Prestigiul lor paleste in cursul celei de-a XVIII-a dinastie, disparand in timpul domniei lui Akhenaton (1350-1333 i.Ch.). Institutia va reaparea insa la Theba si va cunoaste o noua perioada de inflorire incepand cu cea de-a XXI-a dinastie, in timp ce clerul puternic al Thebei rivalizeaza cu monarhia aflata in declin. Adoratoarele divine isi transmit invataturile odraslelor lor feminine, prin adoptie, devenind cea de-a treia putere in stat dupa regi si preoti. Apogeul institutiei va fi atins in timpul celei de-a XXV-a dinastie.
Dupa cucerirea Thebei in 775 i.Ch., primul gest al faraonului nubian Piankhy, a fost acela de a o impune pe sora sa Amenirdis I in fruntea adoratoarelor divine care devin un instrument politic, exersandu-si puterea in Sud in favoarea regilor nubieni care domnesc la Memphis. Reginele negre vor domina clerul theban, conducand activitatea tuturor preotilor. Dupa caderea Nubiei, fiecare noua dinastie va impune o printesa din sangele sau, ca titulara a acestei „coregente morale” care va dura pana la invazia persilor in 525 i.Ch.
DORIN MARAN
Comentarii