Sinuzita este o infectie bacteriana sau virala a sinusurilor, cel mai frecvent fiind declansata de o raceala obisnuita. Sinusurile sunt cavitati ale oaselor din jurul nasului, care comunica prin mici orificii cu cavitatile nazale.
Sinuzita este o infectie bacteriana sau virala a sinusurilor, cel mai frecvent fiind declansata de o raceala obisnuita. Sinusurile sunt cavitati ale oaselor din jurul nasului, care comunica prin mici orificii cu cavitatile nazale. În mod normal, aerul ventileaza sinusurile captusite cu secretii (mucoase) care dreneaza prin aceste orificii în nas. Or, sinuzita este o infectie a mucoasei uneia sau mai multor astfel de cavitati. De obicei, când sinusul este infectat, membrana nazala este si ea iritata, umflata, eventual purulenta, ceea ce duce la obstructia orificiilor. Daca orificiile sinusurilor sunt astupate este întrerupt drenajul de puroi sau mucus catre caile nazale, consecinta fiind acumularea lor în sinusuri. Inflamatia si presiunea datorate supraîncarcarii cu secretii declanseaza dureri în regiunea ochilor sau obrajilor, dificultati de respiratie pe nas, dureri de cap cu aspect migrenos si chiar dureri mari de dinti.
Ce masuri de autoîngrijire sunt recomandate într-o asemenea situatie?
Stati în casa, la o temperatura constanta.u Evitati miscarile de aplecare în fata, cu capul în jos, care de obicei amplifica durerea.
Aplicati comprese calde pe fata sau inhalati cu precautie aburi dintr-un vas cu apa fiarta cu sare.
Beti cât mai multe lichide calde pentru fluidificarea secretiilor.
Suflati-a nasul cât mai des, dar fara sa fortati.
Utilizati picaturi sau spray-uri nazale decongestive cu actiune scurta.
Daca durerea si eventual febra mai mare de 38,5 care nu cedeaza în mai mult de 24-48 de ore sau daca dispar pentru a reaparea dupa câteva zile, consultati totusi medicul. În aceste conditii, evaluarea gravitatii infectiei se face prin diferite investigari medicale, printre care si radiografia sinusurilor. Daca infectia este de natura bacteriana, medicul recomanda antibiotice orale pentru 7-14 zile.
Feriti-va de obisnuinta folosirii picaturilor nazale!
În sezonul rece, senzatia de guturai – de nas care curge sau înfundat – poate duce la folosirea frecventa a picaturilor decongestive sau a spray-urilor nazale, ceea ce creeaza un fenomen de dependenta. Rezulta astfel un cerc vicios care impune la un moment dat utilizarea cât mai frecventa a picaturilor pentru a mentine caile nazale libere. Consecintele negative sunt demne de luat în seama, de vreme ce acestea produc în timp iritatia mucoasei, senzatii de usturime sau arsura în interiorul nasului si o inflamatie cronica. Singura cale de tratament a acestei probleme consta tocmai în oprirea utilizarii picaturilor nazale. La nevoie, se pot înlocui cu un decongestiv oral. Chiar daca initial neplacerile legate de caile nazale pare sa se înrautateasca, dupa câtva timp (poate dura câteva saptamâni), pe masura ce efectele adverse ale picaturilor se epuizeaza, respiratia începe sa revina la normal. Aveti în vedere ca picaturile decongestive sau spray-urile nazale nu trebuie folosite mai mult de 3-4 zile consecutiv.
Pro si contra cartilajului de rechin
Remediu terapeutic cu o tenta „exotica”, cartilajul de rechin (tesut elastic dur...
Comentarii