Medicinii îi este de multa vreme cunoscut faptul ca o data cu înaintarea în vârsta, uneori chiar mai devreme, are loc în organism depunerea unei anume rugini biologice pe peretii arteriolelor, respectiv pe peretii arterelor mai mici, în special pe acelea care iriga muschiul inimii – cel mai important muschi dintre toti pe care îi avem. Faptul se soldeaza cu îngustarea respectivelor vase, de unde aparitia unei „igrasii” concretizate într-o stare patologica denumita ateroscleroza, stare care îngreueaza aprovizionarea inimii si a creierului cu acest combustibil vital care este oxigenul.
Medicinii îi este de multa vreme cunoscut faptul ca o data cu înaintarea în vârsta, uneori chiar mai devreme, are loc în organism depunerea unei anume rugini biologice pe peretii arteriolelor, respectiv pe peretii arterelor mai mici, în special pe acelea care iriga muschiul inimii – cel mai important muschi dintre toti pe care îi avem. Faptul se soldeaza cu îngustarea respectivelor vase, de unde aparitia unei „igrasii” concretizate într-o stare patologica denumita ateroscleroza, stare care îngreueaza aprovizionarea inimii si a creierului cu acest combustibil vital care este oxigenul. Ateroscleroza este responsabila de faptul ca mortalitatea prin boli cardio-vasculare ocupa primul loc pe scara mortalitatii în tarile civilizate.
Medicinii îi este de putina vreme cunoscut faptul ca banalul vin rosu este un excelent remediu de prevenire a aterosclerozei care asterne patul celor mai raspândite boli de inima si de vase. Totul se datoreaza faptului ca misterul asa-numitului „French Paradox” („Paradoxul francez”) a fost elucidat abia de curând. Acest mister, elucidat de un colectiv de cercetatori americani, tine de faptul ca, desi francezii manânca în mod traditional mai mult sub raport cantitativ si mai gras, sub raport calitativ decât celelalte popoare civilizate, rata mortalitatii prin boli cardio-vasculare este mai redusa la francezi, desi se stie cu certitudine ca o alimentatie saturata în grasimi creeaza premise pentru aparitia aterosclerozei. Într-adevar, în conditiile unui riguros studiu efectuat în cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii se dovedeste ca indicele de morbiditate, respectiv al fenomenului îmbolnavirilor nou aparute într-o anume perioada de timp este de cinci ori mai ridicat în doua orase din Anglia – Belfast si Glasgow – orase luate în studiu si care se caracterizeaza printre altele prin consumul preferential de whisky decât în doua orase apropiate numeric din Franta – Touluse si Montpellier – ce se caracterizeaza, de asemenea, preferential, prin accentul pus pe consumul de vin rosu.
Un alt studiu similar, efectuat de data aceasta în SUA, ne releva faptul ca într-o serie de orase din SUA, desi consumul de vin rosu a crescut cu 52 la suta, în intervalul de timp studiat, mortalitatea prin infarct de miocard în loc sa creasca, cum ar fi normal, dimpotriva, a scazut cu 22 la suta. Studii ulterioare efectuate pe marginea acestor socante constatari au demonstrat ca actiunea protectoare a vinului rosu din acest punct de vedere s-a datorat actiunii sale hipocolesterolomiante, deci de scadere a colesterolului sanghin, care nu este strain de rugina biologica care se formeaza pe peretii arteriolelor.
Longevitatea la îndemâna noastra
Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...
Comentarii