Okinawa, principala insula din microarhipelagul Ryukyu, din sudul Japoniei, a devenit azi punctul de interes al nutritionistilor de pe intreaga planeta. Si aceasta pentru ca locuitorii sai au speranta de viata cea mai ridicata din lume: 81,2 ani. Se considera ca secretul longevitatii si sanatatii lor s-ar gasi in hrana. Pestele, legumele si fructele proaspete, soia si cerealele sunt alimentele specifice, cu putine calorii, care nu lipsesc din meniurile locuitorilor insulei Okinawa. Inspirându-se din acest regim, dieteticiana Florence Samolk a creat o dieta cu ajutorul careia in 8 zile puteti slabi 3 kg. Regimul „Okinawa” permite slabitul intr-un ritm care respecta nevoile organismului si permite reinvatarea bunelor obisnuinte alimentare.
4 alimente valoroase
1) Pestele, bogat in proteine de o excelenta calitate este, in acelasi timp, sursa exceptionala de minerale si vitamine (A si D).
Sa nu uitam bogatia sa in Omega 3, faimoasele „grasimi bune”, care diminueaza riscul maladiilor cardiovasculare. Gatitul in vapori conserva la maximum vitaminele.
2) Fructele si legumele reprezinta cea mai bogata sursa de vitamine, fibre si antioxidanti. Proaspete, congelate sau conservate ele trebuie sa reprezinte baza alimentatiei. Un minim recomandat, pentru mentinerea sanatatii si supletii, este de 5 tipuri de legume si fructe pe zi. Pentru ca unele vitamine se distrug prin fierbere, cel putin o parte dintre fructe si legume trebuie consumate crude.
3) Este foarte important ca uleiul sa nu fie suprimat dintr-un regim de slabit, pentru ca furnizeaza organismului nutrimenti pretiosi. „Starul” momentului este uleiul de rapita. Foarte bogat in Omega 3, este ideal in asezonarea salatelor, dar nu se recomanda a fi supus la caldura. Uleiul de masline, delicios crud, poate fi folosit si la gatit.
4) Soia are drept atu major continutul proteinic, care permite echilibrarea raportului intre proteinele animale si cele vegetale. In egala masura, bogata in acizi grasi polinesaturati, fosfor, calciu si vitaminele grupului B, soia este un prieten al inimii si oaselor.
Si acum, iata cum arata regimul „Okinawa” propus de dieteticiana Florence Samolk.
Pentru micul dejun aveti de ales intre: o ceasca de ceai neindulcit, cu lamâie, 40 g fulgi de ovaz, 150 ml de lapte de soia imbogatit cu calciu, sau o ceasca de ceai neindulcit, 60 g pâine si 40 g brânza. Nu uitati gustarea, compusa dintr-un fruct de sezon si un ceai fara zahar. De asemenea, fie la prânz, fie seara aveti dreptul la un pahar mic cu vin rosu (100 ml).
Prima zi, la dejun: 100 g salata de varza rosie, cu o lingurita de ulei si patrunjel; 160 g peste (somon, ton) cu garnitura – 100 g orez fiert, asezonat dupa gust; o para.
Pentru cina aveti nevoie de: 100 g salata de castraveti, cu o lingurita de ulei, o pulpa de pui, fara pielita, o lingurita de ulei de masline si o lingurita de pesmet, 40 g sunca slaba, 40 g piscoturi de sampanie, o portocala.
A doua zi, la dejun: andive, cu lamâie si o lingurita de ulei de masline, 100 g peste cu 100 g piure de morcov si cartofi cu o lingurita de ulei de masline, 1 iaurt, o jumatate de mango.
La cina: supa de linte (30 g linte cruda, morcov, ceapa, usturoi), doua oua fierte, salata de vinete, cu o lingura de ulei de masline, 1 iaurt cu soia, 2 mandarine.
Mli>A treia zi, la dejun: salata de spanac, cu busuioc, migdale si o lingurita de ulei, 100 g peste, brocoli cu usturoi si o lingurita de ulei de masline, 1 iaurt, 1 mar copt.
La cina aveti voie: 100 g sfecla cu patrunjel si o lingurita de ulei, 100 g scoici, praz cu patrunjel si o lingurita de ulei de masline, 40 g brânza, 40 g pâine, 150 g pepene si kiwi.n A patra zi, la prânz: morcov ras, cu o lingurita de ulei, 100 g pastrav, la cuptor, pe un strat de ciuperci, 150 g struguri, 40 g pâine.
Pentru cina, pregatiti: o jumatate de pomelo, 100 g escalop de curca, cu rosii, ceapa si o lingurita de ulei de masline, 100 g fulgi de grâu, o crema desert cu soia, o para coapta, cu lamâie.
In ziua a cincea, dejunul este compus din: 100 g orez cu masline, o pulpa de pui (fara pielita), friptura, o crema-desert cu soia si caise, imbogatita cu calciu, un mar.
La cina aveti: supa de legume (fara cartofi), 100 g sardele, cu lamâie si busuioc, 40 g brânza, 40 g pâine, 1 kiwi.
n Ziua a sasea, la dejun: andive, 150 g peste cu ciuperci la gratar, 40 g brânza, 40 g pâine completa, o portocala. Cina incepe cu pere, cu hasmatuchi, peste care puneti o lingurita de ulei, friptura de pui cu salata de rosii, cu usturoi si o lingurita de ulei de masline, 25 g brânza, 40 g pâine, 150 g struguri.
A saptea zi, la dejun aveti: o salata de rosii cu lamâie, piper, patrunjel si o lingurita de ulei de masline, 100 g cotlet de porc la gratar, cu conopida fiarta in aburi, cu o lingurita de ulei de masline, 1 iaurt, 2 mandarine. Seara: un bol cu supa de legume, 100 g sardele, cu lamâie, o crema-desert cu soia, o jumatate de mango.
In cea de-a opta zi, la dejun aveti: doi ardei grasi copti, cu usturoi si o lingura de ulei de masline, 160 g peste la gratar, cu garnitura de orez, crema-desert cu soia, 1 kiwi.
La cina: salata de varza alba, cu piper si o lingurita de ulei, omleta din doua oua, cu busuioc, dovlecel soté, cu usturoi, coriandru si o lingurita de ulei de masline, 40 g brânza, 40 g piscoturi de sampanie, 2 smochine.
Comentarii