1 kg cartofi fierti in coaja, 500 g ciuperci proaspete, 3 cepe, 4 catei usturoi, 3-4 linguri ulei, sare, piper macinat, patrunjel, marar.
Se fierb cartofii in coaja, in apa cu sare. Dupa ce s-au mai racit se decojesc si se taie in cuburi mari. Se spala bine ciupercile, se scurg si se feliaza. Ceapa se curata si se taie julien. Intr-o tigaie mai adanca se pune ulei, apoi se adauga ciupercile si se calesc pana se rumenesc. Se pun ceapa si usturoiul, se da focul mai mic, se adauga sare si piper macinat. Cand ceapa devine sticloasa se pun cartofii si se amesteca din cand in cand cateva minute. Se stinge focul, se pune verdeata taiata fin si se acopera cu un capac.
Strudel cu prune si nuca
8 foi de placinta, 100 g unt, 1 kg prune, 150 g miez de nuca, 150 g zahar brun, 2 lingurite scortisoara pudra, 2 linguri pesmet alb, 100 g zahar pudra.
Se spala prunele, se scot samburii, se rup in jumatati sau in sferturi, se pun intr-un castron si se presara zahar brun si scortisoara pudra. Untul se topeste intr-o craticioara. Se fac 2 strudele. Primele 4 foi se ung intre ele cu unt topit, lasand ultima foaie neunsa, asezandu-le una peste alta. Pe ultima foaie se presara o lingura cu pesmet si se asaza jumatate din prune. Se indoaie marginile foii si se ruleaza strudelul. La fel se procedeaza si cu celelalte. Se pun intr-o tava cu hartie de copt si se dau la cuptor, la foc potrivit pana se rumenesc. Se pudreaza cu zahar pudra cand sunt fierbinti.
Comentarii