Pentru aluat: 500 g faina, 2 oua, ½ lingurita sare, apa calda, piure de la o sflecla rosie coapta.
Pentru umplutura: 250 g branza de capra, 1 ou, 1 varf cutit praf de nucsoara, o lingurita gris.
Se amesteca faina, piureul de sfecla rosie, sarea si ouale, apoi se toarna apa calduta (aproximativ o cana). Se framanta pana nu se mai lipeste de maini. Compozitia trebuie sa fie mai putin vartoasa, ca sa se poata intinde usor. Se intinde o foaie subtire, de 2-3 mm, care se taie in patrate. Se amesteca intr-un bol branza de capra cu oul, grisul si nucsoara. Se pune pe fiecare patrat o lingurita cu branza si se formeaza triughiuri sau dreptunghiuri prin presarea marginilor cu furculita sau cu mana. Se pun la fiert in apa clocotita cu sare aproximativ 35 minute, la foc moderat. Ca sa nu se dezlipeasca, nu trebuie sa folositi multa faina cand intindeti foaia si inainte de a pune branza sa o intoarceti invers. Se servesc calzi, alaturi de un sos de smantana sau simpli.
Tort cu fructe
Pentru blat – pentru o foaie: 5 oua, 5 linguri apa, 5 linguri zahar, 10 linguri faina, 1 praf de copt.
Pentru crema: 6 plicuri budinca vanilie, 1 pachet unt.
Pentru decor: 500 ml frisca, 2 plicuri jeleu alb, 1 mar, o para cu coaja rosie, o portocala, 2 kiwi, cateva capsuni, 1 plic gelatina pentru ornat.
Se bat albusurile cu apa foarte bine. Se adauga zaharul, praful de copt si se bate, apoi se adauga galbenusurile. Se amesteca bine cu o lingura de faina, foarte usor, adaugand in compozitie lingura dupa lingura. Se pune compozitia obtinuta in tava tapetata cu hartie de copt. Se coace la foc mic, 20 de minute. Se fac trei astfel de blaturi. Crema se prepara din praful de budinca dupa indicatiile de pe plic, se amesteca dupa ce s-a racit cu untul frecat spuma. Blaturile se insiropeaza cu sirop aromatizat cu esenta de rom. Frisca se bate separat. Foile se umplu cu crema obtinuta si apoi se imbraca in frisca. Se decoreaza cu fructe si se toarna peste ele gelatina preparata dupa indicatii.
Comentarii