• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 14 noiembrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 14 noiembrie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Mici secrete despre vinurile spumante

Mici secrete despre vinurile spumante

31 mai 2006
in Retete culinare
A A
Va plac petrecerile, sunteti o gazda perfecta, dar uneori ezitati in privinta regulilor dictate de servirea vinurilor? Va spulberam orice secret, de aceasta data despre vinurile spumante, cu ajutorul unui renumit specialist in oenologie, domnul Dr. ing. ec. Ion Pusca.

Nu putem sa nu recunoastem faptul ca vinurile spumante contribuie din plin la succesul meselor organizate cu diferite ocazii si la crearea unei atmosfere placute, intime. Spumantele de tipul brut sau sec, albe sau roze, la care continutul de zahar este foarte mic, sunt servite la inceputul mesei, o data cu aperitivele. De asemenea, pot fi servite si in continuare, ca unica bautura la masa. Trebuie retinut ca se recomanda sa se serveasca ori tipul brut, ori tipul sec, iar daca se servesc la aceeasi masa ambele tipuri, se va incepe cu vinul spumant brut, continuând cu cel sec.

Spumantele albe sau roze de tipuri demisec, demidulce si dulce, se servesc de obicei spre sfârsitul mesei, impreuna cu desertul. Daca se servesc spumante albe sau roze cu acelasi continut de zahar, se va servi mai intâi cel alb si apoi cel roze, care intotdeauna este mai extractiv (mai plin). Daca se servesc butelii din ani de productie diferiti, dar acelasi tip de vin spumant (fie sec, fie demisec), se va servi la inceput vinul spumant din productia cea mai recenta, urmat de celelalte, in ordinea vechimii.

Sa incercam sa enumeram si alte amanunte de care e bine sa tinem seama.Paharele in care se servesc vinurile spumante, cu picior fin, inalt, trebuie sa aiba o forma de lalea sau ovoidala. Aceste forme asigura o inaltime suficienta a lichidului, dând posibilitatea de a aprecia perlarea, una dintre caracteristicile de baza ale vinului spumant.

Nu se recomanda agitarea cu diferite obiecte a vinului spumant in pahar deoarece prin aceasta agitare dioxidul de carbon se pierde foarte repede si perlarea inceteaza. n cupele cu vin spumant nu se pun cuburi de gheata, iar butelia odata desfacuta se consuma in timpul aceleiasi mese.Buteliile se pastreaza in pozitie culcata, la o temperatura scazuta (sub 15ºC), ferite de lumina.

Vinul spumant se serveste la anumite temperaturi, in functie de calitatea acestuia. Astfel, vinurile spumante, obtinute dupa metoda champenoise, se servesc intre 6º si 8ºC, iar vinurile spumante obisnuite, la temperatura de 4º-6ºC. Buteliile se racesc intr-o frapiera cu apa si gheata. Evitati racirea buteliilor de vin spumant in frigider. Niciodata nu se racesc in congelator.

Alte secrete, in special despre vinurile "linistite", saptamâna viitoare.

 

Autor: Ecaterina Batraneanu

 

ShareTweet
Articolul precedent

2 iunie 1958 – De Gaulle revine la putere in Franta

Urmatorul Articol

Silueta fina

Articole Similare

Femina Club

Pateuri cu sardele

11 noiembrie 2025

Un pachet cu aluat de pateuri. Umplutura: o conserva cu sardele, piper....

Femina Club

Dovlecei umpluti

11 noiembrie 2025

2 dovlecei, 150 g brânza telemea, 200 ml de smântâna, 50 g...

Femina Club

Suc de legume si fructe

27 octombrie 2025

15 frunze spanac, 1 castravete, 1 mar verde, o lamaie, 5 frunze...

Femina Club

Paste bolognese

27 octombrie 2025

500 g spaghete, 3 linguri ulei de masline, 2 morcovi, 500 g...

Femina Club

Telina cu ciuperci

15 octombrie 2025

3 teline mari, 5 linguri unt, 10 ciuperci, o ceapa, o lingura...

Femina Club

Crap cu rosii

6 octombrie 2025

2 kg crap, 1 kg rosii, 100 g unt, 100 ml vin...

Urmatorul Articol

Silueta fina

Sufleu de biscuiti cu fructe

Praline

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

6 noiembrie 1494 – S-a nascut sultanul Soliman Magnificul

11 noiembrie 2025

Soliman Magnificul, cunoscut si sub numele de Soliman I, a fost unul...

Citeste mai departe
Blitz

Filme de Oscar despre laureatii cu… Nobel!

11 noiembrie 2025

De la savanti care au schimbat cursul stiintei pâna la lideri care...

Citeste mai departe
Blitz

Tinutul Momârlanilor, Tara dintre Jiuri

11 noiembrie 2025

Cunoscuta si ca Tinutul Momârlanilor, o denumire de suflet pentru locuitorii zonei,...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Cea mai frecventa boala articulara

11 noiembrie 2025

Osteoartrita se caracterizeaza printr-o „durere mecanica”, din ce în ce mai accentuata...

Citeste mai departe
Femina Club

Pasi esentiali

11 noiembrie 2025

Un adevar ce nu poate fi ignorat este acela ca pielea din...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 10-16 noiembrie 2025

11 noiembrie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Saptamâna aceasta va fi una care va va multumi pentru...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.