În timp ce multe dintre animalele de companie neobisnuite pot fi considerate înca o excentricitate, colectiile de animale exotice au servit drept embleme ale bogatiei imense si ale legaturilor regale ale proprietarului lor.
Urangutanul împaratesei Joséphine
Imparateasa Joséphine de Beauharnais – prima sotie a lui Napoleon Bonaparte – a avut un urangutan de companie iubit, aproape ca un copil, pe nume Rose. Acesta era unul dintre numeroasele animale din vasta menajerie de animale exotice a lui Joséphine. Imparateasa îmbraca tânarul urangutan în haine de copii si chiar îl invita sa ia masa cu ea si Napoleon. Din pacate, Rose nu s-a acomodat prea bine cu viata la palatul Malmaison si a murit la mai putin de un an de la sosire. Joséphine i-a trimis ramasitele zoologului francez Georges Cuvier pentru a fi studiate.
Girafa regelui Carol al X-lea
Viceregele otoman Mehmet Ali Pasa i-a daruit regelui Carol al X-lea al Frantei o girafa nubiana capturata în Sudan, ca parte a unei serii de cadouri oferite conducatorilor europeni. Mii de parizieni s-au aliniat pe strazi pentru a o întâmpina, iar girafa a devenit o senzatie culturala în toata Franta.
Girafa nubiana a murit la începutul anului 1845, dupa ce traise aproape doua decenii în gradina botanica pariziana Jardin des Plantes. Apoi a fost împaiata si expusa în foaierul gradinii înainte de a fi mutata la Muzeul de Istorie Naturala din La Rochelle, unde se afla si în prezent.
Ursul polar al regelui Henric al II-lea
Se presupune ca „ursul alb” daruit regelui Henric al II-lea de catre Haakon al IV-lea al Norvegiei a fost un urs polar adevarat. Carnivorul arctic era o atractie populara a menajeriei regale din Turnul Londrei si i se permitea chiar sa defileze prin oras (legat cu un lant) si sa se aventureze în râul Tamisa pentru a prinde peste si a înota.
Menajeria regala din Turnul Londrei adapostea animale precum lei, canguri, maimute si chiar elefanti. A ramas în functiune pâna când Arthur Wellesley, duce de Wellington, a ordonat închiderea ei la începutul secolului al XIX-lea.
Rinocerul regelui Manuel I
Ca o consolare pentru ca refuzase Portugaliei cererea de a construi o fortareata pe teritoriul sau, regele Modofar din Cambaia i-a trimis suveranului portughez un rinocer ca dar diplomatic. Rinocerul indian, o femela pe nume Ganda, a devenit rapid o atractie populara în rândul portughezilor. Ea a locuit pentru scurt timp în menajeria regala a lui Manuel, înainte ca regele portughez sa o daruiasca Papei Leon al X-lea.
Din nefericire, în timp ce se afla pe o nava cu destinatia Roma, Ganda si întregul echipaj s-au înecat dupa ce o furtuna puternica le-a scufundat vasul. Regele Manuel a ordonat ca trupul lui Ganda sa fie recuperat din epava pentru a putea fi împaiat si livrat Papei.
GABRIEL TUDOR
Comentarii