O mica biblioteca de pe insula Matinicus din Maine, nord-estul Statelor Unite, colecteaza in mod activ carti interzise, intr-o provocare impotriva eforturilor politice recente de a elimina literatura controversata de pe rafturile bibliotecilor si a programelor scolare.
Instalata intr-un „sopron” din cea mai indepartata si mai izolata comunitate din Maine, ea promoveaza toleranta, umplandu-si rafturile cu cele mai controversate carti ale natiunii. Situata la 35 de kilometri de coasta, insula Matinicus gazduieste aproximativ 100 de locuitori, potrivit Associated Press. Intr-o comunitate atat de mica, filozofia elementara „traieste si lasa sa traiasca” este esentiala pentru rezidenti, astfel incat Biblioteca Insulei Matinicus sa fie casa perfecta pentru cea mai „dificila” literatura a tarii.
Pe rafturile ei se gasesc clasici ai literaturii, precum „Sa ucizi o pasare cantatoare” de Harper Lee (interzisa din motive rasiale), „Povestea cameristei” de Margaret Atwood ori „Fructele maniei” de John Steinbeck (interzisa din cauza invocarii unor blasfemii!), dar si lecturi moderne. In general, tintele unei astfel de cenzuri sunt de obicei carti despre rasa, gen si sexualitate, relateaza Times.
Biroul pentru Libertatea Intelectuala al Asociatiei Americane de Biblioteci inregistreaza incercari de a elimina carti din biblioteci, scoli si universitati. O actiune halucinanta, iesita direct din infernul atmosferei sinistre a romanelor alegorice ale lui George Orwell. „Cumparam carti interzise, pentru a respinge in mod public impulsul de a interzice cartile. Daca nu vrei sa le tii in biblioteca ta, le vrem in a noastra”, spune un veritabil slogan al micii biblioteci din Matinicus.
Pe aceasta insula retrasa, accesul la carti nu a fost simplu pentru rezidenti. Inainte de a exista biblioteca, rezidentii impartaseau si schimbau carti intre ei, primeau carti prin programul „Books by Mail” („Carti prin posta”) al Bibliotecii de Stat din Maine si chiar contactau centrul de gunoi si reciclare al insulei pentru a recupera carti aruncate de vecinii lor. Cu peste 40 de ani in urma, adolescentii locali si-au creat propriul program de creditare cu carti.
In ciuda acestor eforturi, insularii au decis in cele din urma ca au nevoie de o biblioteca „adevarata”, care a luat fiinta in 2016 fara a avea bibliotecar, cartile imprumutate fiind notate intr-un caiet si returnate intotdeauna la timp.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii