T.I.
T.I. înseamna, în limbaj modern, Tehnologii Informatice – si constituie domeniul cel mai exploziv al economiei mondiale. Asta pentru ca peste o treime din Produsul National Brut al SUA este adus de T.I.-isti, câteva zeci de milioane de locuri de munca inteligente au fost înfiintate prin si de catre informaticieni, si – amanunt important în Era Postindustriala, adica Era Creierelor – câteva zeci de noi milionari apar, zilnic, în Silicon Valley, regiunea de pe glob în care au explodat tehnologiile informatice.
Globalizarea înseamna, prin urmare, mai ales raspândirea T.I. în lumea larga, o data cu filmele Holywood-ului, McDonalds-urile, muzica afro-americana si acest adevarat cazino planetar care înseamna specula la Bursele de valori (economia virtuala, în loc de economie sociala).
Despre succesul T.I. am stat de vorba, de curând, cu un personaj foarte interesant, dl. Arwin Irving, fost consilier al presedintelui Clinton; faptul ca institutia cea mai puternica de pe pamânt are un specialist în acest domeniu ne arata cât de importanta este problema si cât de mult trebuie sa fim interesati, toti, toata populatia planetei, – cum spunea consilierul – sa raspândim tehnologiile informatice pâna la a deveni comune, democratice, precum telefonul, automobilul, faina de grâu, bobul de orez fiert sau caile ferate! Recunoscând ca, în mare, consilierul american are dreptate in cruciada lui pentru raspândirea T.I., l-am întrebat, direct si barbateste, daca mai marii lumii au deja pregatit un plan de… varsare mai rapida a acestor tehnologii catre aborigenii celorlalte continente. Raspunsul a fost dezarmant: nu avem nevoie de nici un plan, totul merge de la sine, a fost suficient sa incarcam cu T.I. mai toate obiectele pe care oamenii le folosesc – celulare, telefoane fixe, PC-uri, frigidere, mixere de bucatarie si cuptoare cu microunde, receptoare de radio si televiziune, mii si mii de unelte inteligente de care Homo sapiens devine dependent pe zi ce trece – si mondializarea prin tehnologii vi se scurge în creiere si viata, nu aveti încotro…
Corect, dl. consilier are, din nou, dreptate, aceasta latura a mondializarii usureaza vietile oamenilor, chiar daca – atentie! T.I., Internet-ul si PC-urile fara-de-care-nu-putem-trai „vorbesc” toate, în limba engleza!
Si pentru ca e-comerce, adica comertul electronic, facut prin intermediul computerelor si al Retelei Internet va atinge în 2003 cifra ametitoare de 1300 miliarde dolari anual (!!), dau, în continuare, „lista celor 10 porunci ale Noii Economii, asa cum America o vede – deci asa cum, inevitabil, fenomenul de globalizare ni le va induce în mentalitatea mondiala pe cale de a se naste:
1) Ofera gratuit aparatele, masinariile tale, dar vinde-ti scump serviciile prin aceste aparate si masinarii.
2) Schimba preturile neîncetat.
3) Opereaza (speculeaza) permanent la Bursa de Valori.
4) Nu fa economie la racolarea clientelei.
5) Inoveaza mereu.
6) Fii celebru cât mai repede cu putinta.
7) Elimina intermediarii în desfacerea produselor/serviciilor pe care le oferi.
8) Branseaza-te la Internet
9) Fa-ti din clientul tau un partener
10) Distribuie salariatilor tai actiunile societatii tale…
Si vei fi fericit, tu, locuitor al Balcanilor, a ta va fi împaratia cerurilor – daca în cea a Pamântului vei fi mai mult spectator.
O noapte petrecuta la muzeu
Pentru prima data în istoria sa, National Gallery din Londra ofera un...
Comentarii