Pentru japonezi natura este sacra. Ikebana este o arta traditionala care nu are doar orientare pur estetica. Contrar celei occidentale care ne provoaca anumite emotii, arta traditionala purifica emotia, intr-o nazuinta spirituala. In Japonia traditionala se studiaza, nu din iubire pentru arta, ci pentru "limpezimile" spirituale pe care ea le raspandeste. Instrumentul acestei arte este natura. (Sylvie Revillon)
Origine si istoric
Aranjamentele ikebana au fost folosite pentru prima oara de japonezi in secolul al VI-lea. Aceasta tehnica artistica este o stiinta a aranjarii florilor, este expresie a vitalitatii, a competitiei neintrerupte intre viata si moarte, o arta incarcata de simboluri, pentru ca apoi ideea lor sa fie imprumutata de tot globul. Initial aranjamentele ikebana erau folosite la decorarea templelor budiste din Japonia, iar cu timpul, au inceput sa faca parte din viata de zi cu zi a locuitorilor acestei tari. Placerea pentru aranjarea florilor cauta sa exprime pacea sufleteasca, echilibrul din natura dar si al naturii cu omul. Un samurai putea fi preocupat de actiunile sale mai mult decat orice dar, in acelasi timp, putea gasi o mare satisfactie si liniste sufleteasca, privind o floare pusa intr-un modest vas. Pe japonezul de azi, ikebana il ajuta sa se adapteze ritmului trepidant al vietii moderne, sa munceasca mult dar si sa poata ramane netulburat si linistit in fata frumusetilor naturii sau a unui aranjament floral.
La inceputul secolului al XVI-lea, a fost fondata prima scoala de aranjare a florilor, numita Ikenobo, bazata pe armonia simplei constructii liniare si aprecierea subtilitatii frumusetii florilor si a materialelor naturale, de catre Ono no Imoko, pentru ca, de-a lungul timpului, ikebana sa fie separata in mai multe scoli majore, cum ar fi: Ko (Koryu), Ohara sau Sogetsu dar si stiluri individuale (rikka, shoka, nageire, moribana si zen'ei ikebana). Stilul modern de ikebana a aparut pe la inceputul anilor 1930, fiind o forma mai expresiva decat stilul clasic. Astazi, arta ikebana se studiaza la scoala de arte.
Conceptii artistice
Aranjamentul ikebana, conform principiilor care-i stau la baza, nu trebuie sa copieze natura, ci sa o corecteze. Pentru ca un aranjament ikebana sa fie atractiv, asimetria este absolut necesara. Atat asimetria cat si echilibrul sunt caracteristici ce definesc arta ikebana, japonezii considerand mai interesant un copac indoit sau rasucit, decat unul crescut normal. Legatura dintre om si natura este redata de trei linii importante care simbolizeaza cerul, omul si pamantul. Cele trei linii par a porni din acelasi loc dar au dimensiuni diferite.
In ikebana, simbolurile trecerii timpului au importanta deosebita, astfel ca, nici un aranjament nu este acceptat daca nu sugereaza acest lucru. Trecutul este simbolizat de plante inflorite si frunze uscate, prezentul de flori intredeschise si frunze verzi, iar viitorul prin boboci de flori. In functie de anotimp, aranjamentul ikebana este mai bogat sau mai sarac, fara stralucire. Este stiut faptul ca pentru a putea aranja florile conform artei ikebana, in adevaratul sens al cuvantului, sunt necesare multe ore de studiu.
Alegerea vasului, a florilor si suportului
Considerat o parte importanta a aranjamentului, vasul trebuie ales cu mare atentie, in functie de dimensiunile plantelor si a ramurilor folosite. Acestea pot fi inalte si subtiri, scurte, cu gura larga sau ingusta, ori joase si largi. Se accepta vase de culori diferite din ceramica, sticla, metal, lemn sau piatra. Pentru ca tulpinile sa nu se rasfire, sunt asezate pe niste suporturi, care la inceput erau confectionate din paie de orez legate in manunchiuri. Intre timp, cel mai cunoscut suport este kenzan-ul, care se aseamana cu o perie si este confectionat din metal.
Florile folosite la aranjamentele ikebana sunt: trandafirii, irisii, crizantemele, floarea-soarelui, lalelele, gladiolele, crinii, florile de pai si margaretele. Frunzele de feriga, ramurile de stejar, alun, salcie, liliac, ramuri inflorite de pomi fructiferi (mar, cires etc), dar si plantele exotice (gerbera, orhidee, ficus, frunze de palmier si altele) sunt cateva dintre cele mai folosite in aranjamentele florale. Ikebana exprima anotimpul.
"Daca arta se opreste la forma exterioara, daca ea nu conduce la profunzimile esentiale, daca nu devine o forma de spiritualitate, japonezul nu o considera demna de a fi studiata" – spunea Sylvie Revillon, cea care in 1984 a primit diploma de maestru al scolii Ohara din Tokio, in urma studiilor de ikebana la scoala de Arta Florala "Ohara".
IOANA FLORIA
Comentarii