1. Rosetta va ateriza pe o cometa!
Prof.
1. Rosetta va ateriza pe o cometa!
Prof. dr. FLORIN ZAGANESCU
Pentru a nu ramâne mai prejos decât colegii lor americani de la NASA, specialistii Agentiei spatiale Europene (ESA) vor sa lanseze o sonda spatiala care sa aterizeze pe o… cometa! Au ales cometa (46P/WIRTANEN), au stabilit anul când va avea loc aceasta aterizare, la fel de lina ca cea de pe asteroidul EROS (!) si anume 2011 si, mai mult, ESA a incheiat si contractul cu firma lansatoare, ARIANESPACE…
In adevar, cu ocazia recentului Salon Aerospatial de pe aeroportul parizian Le Bourget, ESA a semnat un contract de 120 milioane Euro cu ARIANESPACE pentru ca in ianuarie 2003, o racheta puternica ARIANE-5 sa aduca in spatiu sonda automata interplanetara ROSETTA; deoarece ROSETTA cântareste nu mai putin de 3 tone (!), si pentru ca trebuie ca aceasta sonda sa fie adusa la o viteza egala cu „viteza de scapare” din câmpul atractiv terestru, asa-numita cea de a doua viteza cosmica, a trebuit sa fie aleasa o racheta purtatoare puternica si anume ARIANE-5. Sonda spatiala ROSETTA a fost construita de firma ASTRIUM; pentru construirea, testarea si validarea modulului de aterizare pe cometa, au colaborat specialistii de la DLR (Germania), si de la agentiile spatiale din Franta si din Italia. O data ce sonda va ajunge in imediata vecinatate a nucleului cometei, modulul de aterizare se va separa de sonda si va descinde automat si lin pe suprafata astrului. Dupa ce-si va semnala prezenta sigura si fiabila pe suprafata nucleului cometei WIRTANEN, din modulul-robot va fi eliberat un picior-harpon care va penetra scoarta cometara, pentru a-i testa rigiditatea. Având in vedere departarea relativ mare de Soare a zonei unde va „opera” ROSETTA, specialistii de la FOKKER SPACE BV (Leiden-Olanda) au conceput doua panouri solare deosebit de eficiente, renuntând la surse energetice nucleare. Dr. J. Elwood, directorul de program, a declarat ca misiunea include si survolarea a 2 asteroizi precum si explorarea cozii de praf cometar a cometei WIRTANEN. In 2011 când va ateriza pe nucleul cometar, ROSETTA va face o premiera spatiala!
2. Ultimul sanctuar al leilor
In statul indian Gurajat, comunitatea etniei Maldhari (stabilita in preajma localitatii Gir) convietuieste cu ultimele generatii de lei din aceasta vasta regiune a Asiei. Bastinasii sunt in numar de aproape doua mii, iar felinele nu numara decât 250-300 de exemplare. Pâna acum câteva decenii, leii erau vânati cu inversunare de localnici, datorita faptului ca acestia se incumetau, in lungile perioade de seceta, sa atace asezarile umane. Principalele victime erau copiii. Dar când autoritatile au constatat ca felinele indiene au devenit o specie pe cale de disparitie, au decis sprijinirea lor cu ajutorul localnicilor din Gir – o zona de savana preferata de aceste mamifere carnivore, unde exista cursuri de apa mult cautate de ierbivore. Asa s-a ajuns ca Gir sa devina un fel de sanctuar comun al indienilor Maldhari si al leilor. Din sursele lor de carne, localnicii impart cu felinele aproape o treime. S-a produs un armistitiu salvator. Dar, din pacate, fertilitatea speciei este din ce in ce mai scazuta, familiile de lei având din ce in ce mai putini urmasi.
Prima rezervatie de casaloti din lume
Dominica, un mic stat insular din Marea Caraibilor, a anuntat crearea primei...
Comentarii