Insomnia a devenit unul dintre flagelurile ce ne macina sanatatea in acest veac, mai ales ca insotitoarea ei fidela este epuizarea fizica si psihica. Ce-ar fi de facut? Incercati sa aveti un stil ordonat de viata: evitarea situatiilor conflictuale, a eforturilor psihice si fizice excesive ar putea exclude insomnia de pe lista problemelor cotidiene. Ocoliti la masa de seara mezelurile, conservele, carnea de vanat, mazarea, fasolea, orezul, ouale, branzeturile fermentate, dar nu sariti peste cina! Daca va privati de ea, s-ar putea sa va treziti noaptea cu o senzatie puternica de foame sau chiar de durere abdominala daca aveti boli ale stomacului. Cina trebuie sa contina proteine (carne de peste sau de pasare) si calciu (lactate), pentru ca acestea au proprietati sedative.
Nu fumati, nu consumati alcool, cola, cafea, ceai verde sau negru seara si nu consumati alimente sau bauturi diuretice (care sporesc eliminarea lichidului prin rinichi). Incercati sa inventati un "ritual" inainte de somn, nu asociati patul si dormitorul cu noptile in care va bantuie insomnia. Nu va ganditi ca n-o sa reusiti sa adormiti sau ca o sa va treziti pe parcursul noptii, caci frica de esec poate accentua insomnia. Asociati patul cu odihna si cu relaxarea. Aerisiti bine camera inainte de somn si culcati-va in haine lejere. Nu va infofoliti prea tare!
Relaxati-va: uitati de griji, ascultati o melodie placuta, cititi putin din cartea preferata, faceti o scurta plimbare sau stati circa 20 de minute la fereastra. Puteti face o baie calduta inainte de culcare, dar in niciun caz fierbinte. Nu uitati sa respectati cu strictete orele de culcare si de trezire. Petrecerile frecvente sau munca pana tarziu va pot da peste cap orice efort de a avea un somn de calitate. Cea mai buna pozitie a corpului in timpul somnului este pe spate, cu bratele intinse langa corp. Evitati pozitia culcat pe partea stanga.
De asemenea, infuziile de plante pot fi foarte utile inainte de a trece la terapia medicamentoasa a insomniei in cazurile rebele. Iata cateva din aceste licori "miraculoase":
– infuzie dintr-o lingura de seminte de marar (sau planta) la 300 ml de apa clocotita, se beau cate 100 ml de 3 ori pe zi;
– infuzie dintr-o lingurita de paducel (planta) la 200 ml de apa clocotita, se beau cate doua cani pe zi;
– infuzie din doua lingurite de flori de tei la 200 ml de apa clocotita, se beau doua cani pe zi, iar infuzia poate fi indulcita cu miere.
Daca asemenea sfaturi nu dau roade si optati sa mergeti la medic, acesta va va recomanda, probabil, niste somnifere. O solutie poate utila pe moment, insa cu multe efecte colaterale nedorite. De aceea, straduiti-va sa rezolvati problema insomniei, pentru ca are consecinte negative si nu doar asupra starii de sanatate. Un singur exemplu: peste 40% din cei care au accidente de circulatie sau accidente de munca sufera de insomnie.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii