Biserica „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” din Corund, judetul Satu Mare este considerata cel mai frumos monument de arhitectura populara de lemn din zona, alaturi de biserica din Soconzel. Ea dateaza din 1723 si initial se afla în partea de rasarit a satului, la Pârâul Fagului, în mijlocul cimitirului.
Biserica „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” din Corund, judetul Satu Mare este considerata cel mai frumos monument de arhitectura populara de lemn din zona, alaturi de biserica din Soconzel. Ea dateaza din 1723 si initial se afla în partea de rasarit a satului, la Pârâul Fagului, în mijlocul cimitirului. De acolo a fost mutata în locul unde se afla astazi. Mutarea a fost facuta pe butuci de lemn si a durat mai multi ani. Înca mai pot fi observate cuiele batute pentru fixarea frânghiilor necesare mutarii.
Biserica are forma dreptunghiulara cu absida pentagonala, cu prispa pe laturile de sud si de vest, intrarea facându-se pe latura vestica. Tot pe aici, de pe prispa, se poate urca în cafas, la clopote. Turnul cu coif în forma de prisma se afla deasupra pronaosului având galeria mult scoasa în afara si câte un turnulet în miniatura la colturi. În timpul unor reparatii turnul a fost acoperit cu tabla zincata, iar turnurile miniatura au fost înlocuite cu altele tot din tabla zincata. Exteriorul are la mijloc un brâu sculptat în chipul funiei, scos în relief de 8-10 cm. Acelasi motiv apare si la portalul usii de intrare. În interior stâlpii si grinda de sustinere a corului au ca podoabe stergare lucrate la razboi de femeile din sat. Pictura interioara, splendida, este executata în trei etape, cu multe elemente locale. Asemenea elemente pot fi observate atât în îmbracamintea Mântuitorului din scena cu Pilda celor zece fecioare, cât si în tinuta fetelor care poarta parul legat în coada si straie specifice zonei.În biserica din Corund se afla câteva carti vechi de cult din secolul al XVIII-lea si începutul secolului al XIX-lea. Printre acestea pot fi amintite un Liturghier, tiparit la Blaj în 1807, un altul tiparit tot la Blaj în 1775, un Penticostar, Sibiu 1805, o Evanghelie, Bucuresti 1723, fragmente dintr-o Cazanie scoasa probabil la Balgrad, 1723. Tot aici exista un Molitvelnic, manuscris copiat de Popa Filip în 1760 si pastrat acum la Muzeul Centrului Eparhial. Întregul patrimoniu al bisericii este o dovada a bogatei vieti culturale, artistice si religioase care exista în zona.
Manastirea Samurcasesti
Aflata în comuna Ciorogârla din judetul Ilfov, la numai 13 kilometri vest...
Comentarii