Municipiul Galati este renumit pentru multimea bisericilor sale si pentru frumusetea lor. Secolul al XIX-lea a reprezentat o perioada de vârf în ridicarea unor asezaminte de acest fel sau pentru consolidarea si restaurarea altora mai vechi.
Municipiul Galati este renumit pentru multimea bisericilor sale si pentru frumusetea lor. Secolul al XIX-lea a reprezentat o perioada de vârf în ridicarea unor asezaminte de acest fel sau pentru consolidarea si restaurarea altora mai vechi.
În cea de a doua jumatate a veacului respectiv a fost înaltata si Biserica Nasterea Maicii Domnului. În 1870 a fost solicitata aprobarea zidirii locasului, iar la 8 august 1871 s-a pus piatra de temelie. Deoarece fondurile pentru constructie erau destul de limitate, Episcopul Dunarii de Jos elibereaza, un an mai târziu, o condica de mila pentru strângerea de ajutoare. Actiunea este încununata de succes si la 30 august 1875, biserica este sfintita chiar de episcopul Melchisedec. Inaltata din caramida, emanând un aer de stabilitate, are numerosi ctitori printre care trebuie amintiti Ion si Manolachi Hagi Nicolae.
Este realizata în plan treflat cu încaperile obisnuite: altar cu absida decrosata, naos cu doua abside laterale, pronaos si tinda asezata pe latura de sus a pronaosului, aici aflându-se si intrarea principala.
Exteriorul, împartit în doua registre inegale de un brâu, este împodobit în partea de sus cu ocnite egale ca marime. Registrul de jos, este decorat si el cu firide si ferestre, ale caror vitralii au desen in forma de cruce. Biserica are doua turle. Cea de pe naos, asezata pe un soclu impunator, este o turla deschisa iar cea de pe pronaos, mai subtire, mai zvelta, este o turla oarba. Ambele turle au forma poligonala si sunt ornamentate cu motive geometrice si ferestre sau ferestre oarbe. Calea ferata Galati-Filesti a a fost construita pe un teren cedat de biserica, aflat în partea de est a orasului.
De-a lungul vremii, locasul a avut de suferit multe stricaciuni, dar în 1895 au fost facute importante reparatii. Interiorul cu tâmpla sa eleganta, cu clasicele icoane, se mândreste cu numeroase obiecte rare: biblii, policandre, crucifixe, potire, candele. Si aici s-au facut serioase restaurari, mai ales în secolul care tocmai s-a încheiat. În jurul bisericii se afla o gradina cu pomi si flori de sezon, adevarata oaza de verdeata.
Eleganta si sobra, biserica „Nasterea Maicii Domnului” ramâne pentru credinciosi un loc apropiat de gând si de suflet, un loc în care te simti cu o treapta mai aproape de Dumnezeu.
Manastirea Golia
Aflata în cartierul cunoscut drept „Târgul Cucu” din municipiul Iasi, Manastirea Golia,...
Comentarii