Ridicata in comuna Branesti, judetul Ilfov, aflata in apropiere de Bucuresti, inconjurata pe trei parti de un lac, Manastirea Pasarea are hramurile „Sfanta Treime” pentru biserica mare si „Adormirea Maicii Domnului” pentru paraclis. Prima atestare documentara a manastirii dateaza din anul 1813, cand se afla aici o biserica de lemn, ridicata de staretul manastirii Cernica. Privitor la ridicarea locasului exista o legenda bine cunoscuta in zona. Se spune ca trei calugarite au venit la arhimandritul Timotei rugandu-l sa le faca si lor un mic schit in padure in care sa se poata inchina.
Impreuna cu ele Timotei a pornit prin padure rostind rugaciuni. Tot drumul au fost insotiti de o pasare care poposea din copac in copac si ciripea intr-un mod cu totul deosebit. La un moment dat s-a oprit intr-un stejar batran intensificandu-si cantecul. La radacina acestuia era un musuroi de furnici, iar staretul a lovit cu bastonul si a hotarat ca acolo va fi altarul noului schit care s-a numit „Pasarea”.
Prima biserica, din lemn, cu hramul „Sfanta Treime” a devenit in curand neincapatoare si de aceea, Sfantul Calinic, la vremea respectiva arhimandrit, staret la manastirea Cernica, a inlocuit-o cu una mare de zid cu hramul „Sfantul Ierarh Nicolae”. Aceasta s-a daramat la cutremurul din 11 ianuarie 1838. Biserica mica ridicata in cimitir avea hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Locasul era din caramida, in forma treflata cu o turla pe naos, pictata de Nicolae Polcovnicu dar, din cauza dimensiunilor ei reduse, Sfantul Calinic hotaraste inaltarea alteia mari. Rezultatul a fost actuala biserica, din zid, de forma triconc cu o turla mare, deschisa pe naos si alte doua, infundate pe pronaos. A fost sfintita in 1843. Pictura, in stil bizantin, a fost realizata in fresca si se crede ca este opera calugarilor zugravi de la manastirea Cernica, ajutati de pictori romani veniti de la Muntele Athos. A fost curatata in 1980 de pictorul Toma Lascoiu.
Catapeteasma este din lemn de tei sculptat iar icoanele imparatesti sunt imbracate in argint aurit. Clopotnita, inalta de 25 metri, este ridicata pe trei nivele, camera celor trei clopote se afla la nivelul al doilea, un clopot datand din 1838, iar celelalte doua turnate in 1919, inlocuindu-le pe cele luate de nemti in timpul razboiului, pentru a fi transformate in gloante.
Fosta trapeza a devenit muzeu, expunand obiecte de mare valoare: icoane imbracate in argint, cruci de sidef sau lucrate in filigran, evanghelii, goblenuri, candele. In cadrul manastirii functioneaza un atelier de croitorie, unde se confectioneaza haine preotesti, din materiale tesute la manastirea Tiganesti. In una din cladirile anexa ale locasului a locuit si a lucrat sculptorul Gheorghe Anghel, autorul statuii lui Eminescu din fata Ateneului Roman. A fost inmormantat in cimitirul manastirii. Pe langa multe acte umanitare ale calugarilor, in 1990 aici s-a construit un camin bolnita pentru batrani cu dizabilitati. Manastirea a fost inclusa pe „Lista Monumentelor Istorice” din tara noastra.
IRINA STOICA
Comentarii